UA / RU
Підтримати ZN.ua

Макрон назвав три головні завдання Європи на найближчий час

Незабаром відбудеться зустріч радників у Нормандському форматі.

Головною метою країн Веймарського трикутника, до якого входять Франція, Німеччина та Польща, є запобігання воєнним діям.

Про це у Берліні заявив президент Франції Еммануель Макрон після завершення зустрічі президентів країн Веймарського трикутника, повідомляє пресслужба Макрону.

Дипломатичні переговори, що відбулися останніми днями, продовжаться найближчими тижнями. Їхня мета — запобігти війні, повідомили в Єлисейському палаці.

"Світ і стабільність на європейському континенті це наш скарб, і ми вважаємо своїм обов'язком зробити все для їхнього збереження", - сказав президент Франції.

Другим завданням Макрон назвав консолідацію європейців та союзників, збереження їхньої єдності, а третім — захист основоположних для Європи принципів, особливо поваги до суверенітету всіх держав та цілісності їхніх територій.

"Зрештою, йдеться про те, щоб знайти шлях та засоби ініціювати важливий та вимогливий діалог з Росією у різних форматах. У цьому контексті найближчими днями та тижнями у нас будуть переговори у Нормандському форматі з метою врегулювання кризи", — зазначив Макрон..

Читайте також: Боррель назвав справжню мету Путіна

Президент Франції наголосив на необхідності діалогу та відповідальності партнерів, зокрема президентів Росії та України, що є "єдиною дорогою, яка здатна привести до миру в Україні".

"Є робота, яку проводить НАТО і США, яка ведеться також нами та нашими союзниками, Європейським Союзом для побудови елементів гарантії безпеки. Останні дні дозволили дати поштовх новим ідеям", - зазначив французький лідер.

8 лютого в Берліні вперше за шість років відбувся саміт Веймарського трикутника, в якому взяли участь президент Польщі Анджей Дуда, канцлер Німеччини Олаф Шольц та президент Франції Еммануель Макрон. Основною темою переговорів стала безпека навколо кордонів України.

Макрон напередодні відвідав Москву, де провів переговори з Путіним, а пізніше побував у Києві та заявив про готовність Зеленського виконати Мінські угоди.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Мінські угоди не можуть бути виконані на російських умовах, в основі яких прямий діалог між Україною та ОРДЛО. Глава українського МЗС також підкреслив, що хоч Мінськ і є базовим майданчиком для врегулювання ситуації на Донбасі, Україна не виконуватиме угоди в російській інтерпретації, оскільки вони суперечать українським національним інтересам.

Секретар РНБО Олексій Данілов застеріг Захід від примусу України до виконання Мінських угод. Він зазначив, що спроба їх реалізації може спровокувати внутрішні заворушення, які принесуть користь Москві.

Чому виконання політичної частини мінських домовленостей зруйнує Україну читайте у статті Тетяни Силіної «Трупна отрута "Мінська": три способи уникнути страти України, яку задумав Путін».

Про те, чим ризикує Україна, якщо влада піддасться на шантаж Кремля у питанні врегулювання ситуації на Донбасі, читайте у матеріалі Михайла Лебедя "Пам'ятка Єрмаку: що не так із мінськими домовленостями".