UA / RU
Підтримати ZN.ua

Маккейн заявив про невиконання Трампом закону щодо санкцій проти Росії

Республіканець Джон Маккейн написав главі США листа, в якому заявив про невиконання нових санкцій проти РФ, Ірану і КНДР.

Двоє провідних сенаторів США Джон Маккейн і Бен Кардін заявили про те, що через два місяці після підписання закону про нові санкції щодо Росії, Ірану і Північної Кореї, президент США Дональд Трамп так і не почав його виконувати.

Про це республіканець Маккейн і демократ Кардін написали в листі главі держави, повідомляє інформагентство Reuters.

У листі наголошується, що неділя, 1 жовтня, є крайнім терміном для адміністрації Трампа, щоб визначити "правила або інші вказівки" для ідентифікації будь-кого, хто працює від імені російських оборонних і розвідувальних секторів і підлягає санкціям.

"Тепер, коли наближаються крайні терміни, важливо, щоб ваша адміністрація виконувала закон повною мірою, щоб підтримувати і захищати інтереси Америки", - підкреслили сенатори.

Як відомо, Трамп критикував законопроект про санкції проти Москви і неохоче підписав прийнятий Конгресом закон. Адміністрація, зокрема, виступала проти положення, яке не дозволяло Трампу або будь-якому президентові полегшувати або скасовувати санкції проти РФ без згоди Конгресу. Крім того, акт передбачає законодавче врегулювання санкцій проти Ірану і КНДР, які Трамп підтримує.

Агентство зазначає, що посадові особи Білого дому не відреагували на прохання прокоментувати лист від Маккейна і Кардіна. Пізніше в п'ятницю, 29 вересня, Білий дім оприлюднив президентський меморандум, що дозволяє надати чинності закону про нові санкції. Трамп розподілив деякі функції між держсекретарем, міністром фінансів і начальником національної розвідки. Так, держсекретар Рекс Тіллерсон буде курирувати питання санкцій щодо Росії і КНДР.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів США в п'ятницю, 29 вересня, оголосило про посилення санкцій проти російських банків і енергетичних компаній. Зокрема, Мінфін скоротив терміни погашення російських облігацій, якими дозволено торгувати американським банкам.

Нагадаємо, 2 серпня президент США Дональд Трамп підписав закон про санкції проти Росії, Північної Кореї та Ірану. Згідно з законом, президент не зможе скасувати санкції без згоди обох палат Конгресу.

Детальніше про посилення режиму американських санкцій проти Росії читайте у статті Олексія Їжака "Козирні санкції і бубновий інтерес" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".