UA / RU
Підтримати ZN.ua

МАГАТЕ повідомила про таємну конверсію іранського ядерного об'єкта

Цей факт засвідчила перевірка, з якою інспектори Агенції заскочили Тегеран.

Інспектори Міжнародного агентства з атомної енергії, які без попередження прибули на один з ядерних об’єктів Ірану, виявили, на їхню думку, значні зміни, здійснені без узгодження з МАГАТЕ.

Дії Тегерану з самовільного і несанкціонованого переобладнання завода з виробництва високозбагаченого урану в порушення зобов’язання надавати інформацію про подібні кроки Агенції розкритикував у Відні директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі, пише Der Spiegel.

З кінця 2022 року завод виробляє уран чистотою до 60%. Раніше Гроссі вже зазначав, що Іран наближається до 90% рівня збагачення, що дозволить розробку ядерної зброї, про яку іранські політики роками заявляли, що не хочуть її створювати.

Читайте також: РФ могла допомагати Ірану в ядерній програмі: хакери оприлюднили секретні документи

Як повідомив Гроссі, під час неоголошеної інспекції заводу у Фордо інспектори МАГАТЕ виявили, що з листопада збагачувальні машини були «суттєво модифіковані». 

Водночас, в Агенції не повідомили, чи це дозволило збільшити виробничі потужності і яким чином.

У своєму нещодавньому звіті в Європейському парламенті Гроссі заявляв, що Іран вже має достатньо урану для кількох ядерних боєприпасів. Однак Тегерану ще належить пройти довгий шлях зі створення такої зброї, який буде супроводжуватись технічними та політичними перешкодами. 

Читайте також: Ядерна загроза Ірану може спровокувати нову війну на Близькому Сході — FT

У січні Глава іранського МЗС Хосейн Амір Абдоллахіян заявив, що його країна може вийти з Договору про нерозповсюдження ядерної зброї на тлі планів Європарламенту внести державу до переліку терористичних організацій.

Влітку минулого року прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Беннет висловлював занепокоєння щодо того, що Іран є небезпечно близьким до завершення своєї програми зі створення ядерної зброї і незабаром отримає бомбу.