UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенко прокоментував посадку літака Ryanair

Каже, що була ціла серія повідомлень про мінування. 

Інформація про те, що літак Ryanair замінували, надійшла зі Швейцарії. У цьому переконує білоруський диктатор Алєксандр Лукашенко під час виступу у парламенті, інформує TUT.by.

"Літак розгорнули біля БелАЕС. А якби раптом системи безпеки АЕС були переведені в режим повної бойової готовності?" — висловився Лукашенко.

За словами диктатора, посадка літака в аеропорті "Мінськ" була законною, тому що це допомогло захистити людей, які знаходилися на борту, за всіма міжнародними стандартами. 

За словами Лукашенка, згодом була ще серія повідомлень про мінування з польських ІР-адрес. Диктатор також зауважив, що на борту серед пасажирів був терорист, про що знали далеко за межами Білорусі - йшлося саме про журналіста Романа Протасевича, якого затримали. 

"Нехай західні захисники дадуть відповідь: на які спецслужби працювали двоє затриманих (Протасевич та його дівчина, громадянка РФ Софія Сапега — ред.)? Хто платив подонку, який вбивав людей у братській Україні… У літаку знаходився терорист", — заявив Лукашенко.

Читайте також: Білорусь оголосила про закриття свого посольства у Канаді

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська був екстрено посаджений літак Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс. Пізніше стало відомо про те, що на борту літака знаходиться опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі. На батьківщині журналіст є підозрюваним за статтею 293 КК Білорусі, йому може загрожувати страта.

В ЄС виступили з першою офіційною заявою після того, що сталося. Там переконані, що літак здійснив вимушену посадку в аеропорту Мінська через дії білоруського військового літака.

В Офісі президента України заявили про те, що вимушена посадка в Білорусі літака Ryanair рейсом Афіни-Вільнюс є прямим проявом міжнародного тероризму.

Згодом ВРУ прийняла рішення про припинення авіасполучення з Білоруссю з 26 травня. 

24 травня в МВС Білорусі повідомили про місцеперебування опозиційного журналіста. Також державні білоруські ЗМІ поширили відео, на якому Протасевич спростовує інформацію про проблеми зі здоров'ям, а також говорить, що співпрацює з білоруськими правоохоронцями і дає свідчення.

Про те, які наслідки матиме викрадення Протасевича для білоруської опозиції, Білорусі та України - читайте в статті Володимира Кравченка «Зона, заборонена для польотів».