UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенко намагається залякати опозицію — The Washington Post

Після затримання Протасевича, білоруські дисиденти не можуть почуватися в безпеці.

Авіалайнер, що летів між двома столицями Європейського Союзу, мав бути надійним притулком для захисту від білоруського диктатора Олександра Лукашенка. Але коли опозиційного журналіста Романа Протасевича заарештували після перехоплення рейсу Ryanair, інші білоруські дисиденти заявляють, що зрозуміли повідомлення: вони перебувають у небезпеці, навіть поза межами Білорусі, пише The Washington Post

Особливу небезпеку відчули у Вільнюсі, який став своєрідним притулком для білоруської опозиції у вигнанні. Крім того, саме у цьому місті раніше жив і нещодавно затриманий Роман Протасевич.

У Вільнюсі, який насправді знаходиться дуже близько до Білорусі, дисиденти можуть залишатися поруч зі своєю нацією. Але вони також турбуються про те, що агенти Лукашенка можуть дістатися і до них.

«Ми намагаємось грати на випередження. Ми не хочемо, щоб хтось із нашого офісу потрапив у багажник автомобіля посольства Білорусі, на дипломатичних номерах», - сказав радник лідера опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка.

Критики Кремля також довгий час вважали Прибалтику та інші частини Європи місцями, де вони могли б знайти притулок, але навіть у вигнанні треба зберігати пильність.

У 2018 році колишній російський шпигун Сергій Скрипаль був отруєний у Солсбері, Англія. Британська влада вважає, що його отруїли нервово-паралітичним агентом, який використали російські оперативники.

Наступного року активіст Зелімхан Хангошвілі, який допомагав ідентифікувати російських шпигунів, був убитий у Берліні. Німецькі прокурори звинуватили російський уряд.

Але, як відомо, Кремль не зупиняється і рухається вглиб Європи, щоб викривати критиків та погрожувати своїм опонентам, Білорусь має більш обмежені ресурси, ніж Росія, але навіть це не стало перешкодою для «спецоперації Лукашенка».

«Ситуація з Романом стала тривожним сигналом для нас, західної спільноти та світових лідерів, показавши те, як далеко готовий зайти Лукашенко, щоб схопити своїх критиків», -, сказав Вячорка, який минулого року переїхав до Вільнюса разом з Тихановською після того, коли лідерка опозиції, на думку Лукашенка, «програла» вибори. Адміністрація Лукашенка звернулася з проханням про екстрадицію Тихановської в березні.

«Я могла б бути на місці Романа прямо зараз», - сказала Тихановська після інциденту з літаком.

Лідерка опозиції продовжила подорожі, зустрічаючись з естонськими лідерами в понеділок. Минулого тижня вона відвідала Нідерланди, де зустрілася з голландським прем'єр-міністром Марком Рутте. Рейси з Вільнюса до Амстердама залишаються в межах повітряного простору ЄС.

«Остерігайтеся, ми будемо вас ловити скрізь, незалежно від того, де ви знаходитесь - у повітрі, під водою або ховаючись у лісі. Ми вас спіймаємо. І навіть якщо ви летите з однієї столиці Європейського Союзу в іншу столицю ЄС, ми також можемо вас затримати», - так пояснив спецоперацію Лукашенка лідер Литви Гітанас Науседа.

Науседа додав, що хоче зробити ціну за подібні дії для Лукашенка якомога вищою, щоб білоруський диктатор не зміг повторити подібне у майбутньому.

Тим часом європейські дипломати закликають дисидентів у вигнанні бути обережними.

«Ви знаєте, що ви публічна людина, яка кинула виклик режиму. Ви повинні бути обережними», - сказав міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс.

«Литва – безпечна країна. Але ми повинні розуміти, що, хоча це член НАТО, тут працюють і співробітники спецслужб з недружніх країн», - сказав він, додавши, що литовські спецслужби постійно стежать за іноземними загрозами.

«Кожен, хто критикує режим Путіна або Лукашенка, може мати проблеми. Лукашенко організував новий метод тиску. Звичайно, це небезпечна ситуація», - сказала журналістка Євгенія Чирікова.

Лідери Європи та США прагнуть покарати цей крок Лукашенка санкціями. Але Путін запропонував свою підтримку, зустрівшись з білоруським диктатором минулого тижня.

Зважаючи досить стабільну підтримку Кремля, Лукашенко, ймовірно, не надто боїться західних санкцій, які можуть його не стримати.

Європейські лідери розуміють, що їхні намагання покарати Лукашенка зблизять його з Росією і навіть можуть змусити його піти на поступки Путіну, який давно прагнув до щільної політичної інтеграції з Білоруссю. Путін хоче отримати гарантію, що Мінськ залишатиметься міцно прив'язаним до Москви. Але лідери ЄС також сподіваються, що очільник Кремля врешті-решт може втомитися постійно надавати допомогу Лукашенку.

«Якщо санкції ізолюють Лукашенка від Європи, єдиною альтернативою для нього буде наближення до Росії. Це вторинний наслідок того, що відбувається зараз. Росія намагається реалізувати кінцеву мету: проковтнути Білорусь», - заявив Науседа.

Деякі «прихильники Путіна заявили, що минулого тижня із захопленням спостерігали за спецоперацією Лукашенка - це, ймовірно, тривожний знак для росіян-дисидентів за кордоном.

«Я ніколи не думала, що буду заздрити Білорусі. Але зараз я заздрю», - написала в Twitter редактор російської державної мережі новин RT Маргарита Симонян, підтримавши дії Лукашенка.

Читайте також: Україна підготувала санкції проти прихильників режиму Лукашенка

Нагадаємо, 23 травня в аеропорту Мінська був екстрено посаджений літак Ryanair рейсу Афіни-Вільнюс. Спочатку повідомлялося про можливе мінування повітряного судна, в аеропорт стягнули пожежних і карети «швидкої допомоги». Пізніше стало відомо про те, що на борту літака знаходиться опозиційний журналіст Роман Протасевич, його затримали. Інформацію про затримання Протасевича підтвердили в МВС Білорусі. На батьківщині журналіст є підозрюваним за статтею 293 КК Білорусі, йому може загрожувати страта.

24 травня в МВС Білорусі повідомили про місцеперебування опозиційного журналіста. Також державні білоруські ЗМІ поширили відео, на якому Протасевич спростовує інформацію про проблеми зі здоров'ям, а також говорить, що співпрацює з білоруськими правоохоронцями і дає свідчення.

Про те, які наслідки матиме викрадення Протасевича для білоруської опозиції, Білорусі та України - читайте в статті Володимира Кравченка «Зона, заборонена для польотів».