UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенко домовився з Путіним: Росія готова надати допомогу Білорусі за потреби

Лукашенко провів з Путіним тривалу розмову про ситуацію всередині країни і домовився про надання допомоги.

Росія при першому запиті надасть всебічну допомогу щодо забезпечення безпеки Білорусі в разі зовнішніх військових загроз. Про це заявив президент Білорусі Олександр Лукашенко на нараді в Центрі стратегічного управління в Міністерстві оборони Білорусі, передає Белта.

"Коли мова йде про військову складову, у нас є договір з Російською Федерацією в рамках Союзної держави і ОДКБ. Якраз ці моменти підходять під цей договір. Тому сьогодні з Президентом Росії у мене відбулася тривала, докладна розмова про ситуацію. Повинен сказати, мене навіть трохи здивувало - абсолютно присвячений в те, що відбувається", - зазначив Лукашенко.

Він також висловив занепокоєння ситуацією з нарощуванням збройного компонента в сусідніх Польщі та Литві, на території яких проводяться військові навчання НАТО.

"Мене більше хвилює ситуація, яка розгортається на території сусідніх з нами держав - Польщі та Литві. Там, як вам відомо, проходять військові навчання натовських військ. Це теж було б нічого, але йде ескалація і нарощування збройного компонента на цих територіях.  Спокійно за цим спостерігати ми, відповідно, не можемо. і коли рано вранці я розмовляв і слухав доповідь начальника Генерального штабу, я помітив: наших військових також турбує ця проблема", - заявив Лукашенко.

"Тому я попрошу додатково, оскільки напружена ситуація на західному кордоні, повітряно-десантну бригаду з Вітебська перекинути в Гродно", - заявив він.

Раніше президент Білорусі відмовився від міжнародної допомоги у вирішенні ситуації після виборів в Білорусі. Він заявив, що в Білорусі є свій створений за Конституцією уряд, а "країнам, які в даний час намагаються виступати посередниками, слід в першу чергу навести лад у себе".

У МЗС Білорусі заявили про те, що готові і далі співпрацювати з країнами ЄС і вести діалог, однак введення санкцій означає кінець політиці.

Раніше Європейський Союз не визнав результати президентських виборів в Білорусі, переможцем яких Центральна виборча комісія оголосила Олександра Лукашенка. Заява про те, що вибори були сфальсифіковані, і про підготовку санкцій зробив верховний представник ЄС з міжнародних справ Жозеп Боррелл.

Перед цим президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії озвучили умови, виконавши які, Лукашенко зможе уникнути міжнародної ізоляції. Вони закликали його припинити насильство, звільнити затриманих і почати діалог з громадянським суспільством за посередництва ЄС.