UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лукашенка амністував 30 політвʼязнів, засуджених за протести у 2020 році

Його пресслужба називає це "гуманним жестом".

Самопроголошений президент Білорусі Аляксандр Лукашенка помилував 30 політвʼязнів, яких засудили за протести після результатів президентських виборів 2020 року. У повідомленні його пресслужби зазначається, що серед амністованих сім жінок та 23 чоловіків.

"Це рішення — гуманний жест щодо цих людей. Вони отримали шанс повернутися до нормального життя, до сім'ї та роботи", — пише пресслужба Лукашенка.

Читайте також: Лукашенка хоче запровадити статтю про погрози колишньому президенту

Додається, що у більшості засуджених є неповнолітні дітей. Згідно з повідомленням пресслужби, амністованих вивчала "комісія з повернення втікачів", якою керує генпрокурор Андрєй Швед. Там обіцяють, що за "правослухняною поведінкою" звільнених політвʼязнів слідкуватиме МВС.

Раніше Лукашенка обіцяв звільнити хворих на рак політвʼязнів. Серед онкохворих політичних опонентів білоруського диктатора у вʼязницях перебувають: політик Ригор Костусьов, журналістка Ксенія Луцкіна, 30-річний Павло Кучинський з 4 стадією раку, залізничний партизан Руслан Слуцький, пенсіонери Галина Дзербиш і Алла Зуєва та інші. Усього ж опозиційна правозахисна група «Вясна» нараховує 1403 політв'язнів.