UA / RU
Підтримати ZN.ua

Логістична фірма, пов'язана з Німеччиною, допомагала російським виробникам, які потрапили під санкції — Reuters

Компанія HT Rus надавала послуги російським клієнтам, які перебувають під міжнародними санкціями за підтримку військової машини Кремля.

Невдовзі після вторгнення російських військ в Україну в лютому 2022 року вантажоперевізник Hellmann Worldwide Logistics повідомив співробітникам свого московського офісу про вихід з Росії. Деякі люди, які працювали в німецькій компанії, побачили в цьому можливість.

До війни московський офіс Hellmann допомагав російським промисловим фірмам доставляти до Росії інструменти, деталі та обладнання із Заходу, але після вторгнення такі поставки були суттєво обмежені міжнародними санкціями. Натомість зареєстрована в Росії фірма Heinrich Tapp Rus (HT Rus), власниками якої на той час були щонайменше двоє колишніх співробітників Hellmann, перебрала на себе відносини з багатьма старими клієнтами Hellmann, пише Reuters.

Веб-сайт HT Rus пропонує клієнтам у Росії "паралельний імпорт" — термін, який широко використовується для опису доставки товарів через треті країни, такі як Туреччина або Об'єднані Арабські Емірати, щоб обійти західні санкції. Використовуючи російські податкові документи за 2023 і 2024 роки, а також офіційні корпоративні реєстри в Росії та Німеччині, Reuters виявило, що HT Rus надавала послуги російським клієнтам, які перебувають під міжнародними санкціями за підтримку військової машини Кремля.

Читайте також: Німецькі компанії допомагають Росії відновлювати окупований і зруйнований Маріуполь ‒ ЗМІ

Фірма, виручка якої торік становила близько 17,5 млн доларів, працювала з такими російськими клієнтами, як Aurus, дочірні підприємства КАМАЗу і Тюменський акумуляторний завод.

HT Rus виділяється на тлі інших компаній тим, що досі було оприлюднено дуже мало випадків, коли громадяни Євросоюзу були викриті у веденні бізнесу, безпосередньо або через дочірню компанію, що перебуває в повній власності, з організаціями, на які наклали санкції. HT Rus належить зареєстрованій у Німеччині фірмі, акціонером якої є німецький бізнесмен, а директором до минулого місяця був ще один німець, свідчать корпоративні записи.

"HT Rus повністю належить зареєстрованій у Німеччині фірмі під назвою HT East Management, згідно з російськими корпоративними документами станом на 28 червня цього року. Контрольний пакет акцій HT East купив у червні 2022 року Александр Ределер, бізнесмен із Дюссельдорфа, згідно з корпоративним реєстром Німеччини", — зазначає Reuters.

Читайте також: Як друзі Путіна допомагають Росії змінити світовий порядок – Bloomberg

Reuters встановило, з якими російськими клієнтами працювала HT Rus, вивчивши документи, які компанія подавала в російські податкові органи. Вони стосуються другого і четвертого кварталів 2023 року, а також першого кварталу 2024 року.

За ці три періоди HT Rus надала послуги на суму понад 172 тисячі доларів компанії Aurus. Сім угод між Aurus і HT Rus на суму 3 773 долари США було проведено після дати введення санкцій, йдеться в документах.

HT Rus надала послуги на суму 290 725 доларів двом дочірнім компаніям і одному спільному підприємству КАМАЗу. Уряд США запровадив санкції проти виробника вантажівок у червні 2022 року, того ж місяця КАМАЗ було додано до чорного списку ЄС.

HT Rus надала Тюменському акумуляторному заводу послуги на 312 тисяч доларів, з яких близько 70 тисяч доларів було заплачено після введення американських санкцій у грудні 2023 року.

Читайте також: Як Туреччина стала місцем Путіна для продажу замаскованого палива в ЄС — Politico

На запитання Reuters, чи веде компанія бізнес із фірмами, що потрапили під санкції, керуючий директор HT Rus Руслан Шакіров відмовився від коментарів, оскільки, повідомив, що він не може згадати всіх клієнтів компанії.

Раніше ми повідомляли, що компанії з ОАЕ постачали до Росії запчастини для пасажирських літаків, а також чіпи й інші електронні компоненти, які можуть використовуватися для виробництва зброї. Крім того, Об'єднані Арабські Емірати стали ключовим центром торгівлі російським золотом після того, як західні санкції проти РФ перекрили традиційні експортні маршрути.