UA / RU
Підтримати ZN.ua

Люди, які одужали після COVID-19 можуть бути захищені від ризику повторного інфікування — FT

Люди, які перехворіли коронавірусом отримують такий же рівень імунітету, як і ті, хто зробив щеплення.

На тлі невтішних прогнозів про появу нових штамів коронавірусу з’явилася і відносно гарна звістка. Люди, які вже перехворіли коронавірусом, майже настільки ж захищені від повторного інфікування COVID-19, як і ті, хто отримав щеплення, згідно з дослідженням, яке охопило 20 тисяч британських медичних працівників, пише Financial Times.

Вчені неабияк втішені результатами дослідження повторного інфікування коронавірусом серед медичних працівників Великої Британії. Громадський центр охорони здоров’я Англії регулярно тестував дві групи волонтерів у період з червня по листопад - 6 тисяч медичних працівників, які раніше були інфіковані коронавірусом, та 14 тисяч, які інфікувалися хворобою вперше.

Порівняння даних у двох групах добровольців, описане в результатах дослідження, показало, що люди, які перехворіли коронавірусом раніше отримали щонайменше 83 відсотки захисту від повторного зараження хворобою. До того ж, люди, які перехворіли коронавірусом отримали 94-відсотковий захист від потенційно важкого перебігу хвороби, що відповідає показникам для найбільш ефективних вакцин проти COVID-19.

Старший медичний радник Громадського центру охорони здоров’я Англії Сьюзен Хопкінс сказала, що її "сильно обнадіює" висновок про те, що інфекція забезпечує потужний, хоча і не повний, захист від повторного зараження вірусом принаймні протягом п'яти місяців.

"Природне вироблення імунітету після інфікування коронавірусом є дуже хорошою новиною для населення", - сказала вона.

Попри те, що дослідження не могло надати даних про можливий захист від повторного інфікування терміном довше, ніж на п’ять місяців, професор Хопкінс сподівається, що імунітет триватиме набагато довше, ніж кілька місяців.

"Це підніме рівень імунітету проти вірусу в громаді, що зменшить передачу інфекції", - сказала професорка.

Під час дослідження, 44 людини з групи 6 тисяч осіб, які перехворіли коронавірусом раніше, показували позитивний результат на COVID-19 з інтервалом не менше трьох місяців, це викликало припущення, що вони були "потенційно інфіковані вдруге". Але оскільки геномний аналіз був недоступний, щоб визначити те, чи один вірус чи його різні штами відповідають за реінфекцію, дослідники вирішили не вважати це доведеними випадками повторного інфікування. Той самий вірус міг залишатися в організмі окремої людини протягом тривалого періоду, хоча дослідники вважали, що в більшості випадків це малоймовірно.

Професор вірусології з Единбурзького університету Елеонора Райлі зазначила, що дані дослідження також свідчать про те, що люди, які одужали від COVID-19, рідше передають вірус іншим, оскільки природний імунітет, який виробився після одужання, забезпечує близько 75 відсотків захисту від «безсимптомної реінфекції».

"Це хороша новина з точки зору довгострокових тенденцій пандемії", - сказала Елеонора Райлі.

Однак професор Хопкінс закликає людей "правильно розуміти ці перші висновки дослідження".

Люди, які перехворіли коронавірусом можуть розраховувати на те, що після потенційного повторного інфікування у них не буде важкого перебігу хвороби, але вони можуть несвідомо передати вірус іншим, каже професорка.

Дані попереднього аналізу в кінці листопада були недостатніми для дослідників, щоб вони змогли дійти однозначного висновку про те, наскільки добре вакцини захистили медичних працівників у досліджуваній групі. Вчені також не змогли повністю оцінити вплив нового та більш заразного варіанту коронавірусу B.1.1.7 на швидкість повторного інфікування. Громадський центр охорони здоров’я Англії прагне розширити дослідницький проект протягом наступних трьох місяців, включивши 100 тисяч медичних працівників та розглянувши обидва ці питання.

Читайте також: Папа Франциск і Почесний Папа Бенедикт XVI зробили щеплення від коронавірусу

Нагадаємо, в країнах Європейського Союзу розпочалась масова вакцинація від COVID-19. Аналогічні кампанії минулого місяця також стартували у Великій Британії, Канаді, США, Росії та інших країнах. Однак у ВООЗ попереджали, що сама лише вакцинація не зможе зупинити пандемію - у боротьбі з коронавірусом потрібне «підкріплення».

Вперше спалах коронавірусу у китайському місті Ухань був зафіксований 12 грудня. Вчені повідомили, що джерело захворювання знаходився на місцевому ринку морепродуктів. Першими про випадки захворювання за межами Китаю заявили влади Японії, Таїланду та Південної Кореї.

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила міжнародну надзвичайну ситуацію через коронавірус, а вже 11 березня - пандемію.