UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ліки від діабету можуть допомогти запобігти деменції – дослідження

Дослідники закликають до клінічних випробувань, щоб перевірити теорію.

Певні типи ліків, що використовуються для лікування діабету 2 типу, можуть допомогти запобігти деяким випадкам деменції, свідчать результати нового дослідження, пише Bloomberg.

Дослідження ґрунтується на попередніх даних, які свідчать про те, що ці препарати можуть бути корисними у боротьбі з важкими захворюваннями, пов'язаними з втратою пам'яті та когнітивних здібностей.

Вчені виявили зниження ризику деменції на 35%, пов'язане з класом препаратів Forxiga компанії AstraZeneca Plc та Jardiance компанії Boehringer Ingelheim GmbH, які називаються інгібіторами натрій-глюкозного котранспортера 2. Їх порівнювали з так званими інгібіторами дипептидилпептидази-4, до яких належать препарати Galvus від Novartis та Invokana від Johnson & Johnson.

Дослідження, в якому були використані дані з бази даних національного медичного страхування Південної Кореї, було опубліковане в Британському медичному журналі. Воно показало, що поряд з потенційним зниженням ризику деменції, пов'язаним з інгібіторами SGLT2, також спостерігається зниження ризику хвороби Альцгеймера на 39% і судинної деменції на 52%.

Оскільки дослідження було лише спостережним, у ньому не встановлено причинно-наслідковий зв'язок між препаратом і впливом на ризик деменції. Вчені закликали до проведення клінічних випробувань для перевірки цієї теорії. Інші дослідження також показали, що інгібітори SGLT2 пов'язані зі зниженням ризику розвитку деменції.

Читайте також: Деменція: як отримати медикаменти безкоштовно

«Механізм, за допомогою якого відбувається цей вплив, невідомий, але, ймовірно, він пов'язаний або з впливом на запалення в мозку, або зі зниженням ризику цереброваскулярних подій, або з модуляцією метаболізму глюкози в мозку», – вважає Іван Койчев, старший клінічний дослідник Dementia Platform UK, яка базується в Оксфордському університеті.

Раніше повідомлялося, що вчені розробили новий аналіз крові, який виявляє хворобу Альцгеймера ще до появи симптомів

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!