UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідери США та КНДР найімовірніше зустрінуться в Сінгапурі – ЗМІ

Історичний саміт має відбутися в середині червня.

Історичний саміт за участю лідера КНДР Кім Чен Ина та президента США Донльда Трампа найімовірніше відбудеться в Сінгапурі в середині червня, пише AFP з посиланням на південнокорейські ЗМІ, дипломатичні джерела яких процитували радника з національної безпеки очільника Білого дому Джона Болтона.

Так, газета Chosun Ilbo вважає, що можливість проведення саміту в Сінгапурі "значно збільшилася", після рішення Трампа зустрітися з президентом Південної Кореї Мун Чже Іном у Білому домі вже в травні.

Аналогічні дані отримало й інформагентство Yonhap із Південної Кореї, співрозмовники якого стверджують, що Сінгапур укріплює свої позиції, як найбільш імовірне місце проведення зустрічі двох ядерних лідерів.

Додамо, що на вихідних американський президент заявив, що сторони встановили дату та місце проведення саміту, не розповівши подробиць. Трамп лише додав, що Білий дім скоро про це оголосить.

КНДР не подобаються заяви Білого дому, що намір ядерного роззброєння Корейського півострова є результатом так званих санкцій і тиску. У Північній Кореї закликали США не "провокувати" передпроведенням історичного саміту двох країн та не тлумачити помилково останні "миролюбні жести".

Нагадаємо, що 27 квітня в демілітаризованій зоні на Корейському півострові відбулася зустріч президента Республіки Корея Му Чже Іна з диктатором КНДР Кім Чен Ином. Вони домовилися про підписання мирного договору та відновлення залізничного сполучення між країнами.

Кім Чен Ин також озвучив умови відмови КНДР від ядерної зброї, наголосивши на необхідності побудувати довіру й активізувати дипломатичні відносини із Вашингтоном. Лідер Північної Кореї також хоче отримати гарантії безпеки з боку США.

Докладніше читайте в матеріалі Наталії Бутирської "Корейський півострів: довгий шлях до миру" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".