UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідери країн ЄС визначать кандидатуру на посаду голови Єврокомісії

Якщо щодо кандидатури глави ЄК керівники держав ЄС не досягнуть консенсусу, деякі лідери можуть вимагати голосування в Європейській Раді, чого ще ніколи не було.

На саміті ЄС, який пройде 26 і 27 липня, обговорюватимуть кандидатуру на посаду голови Європейської комісії - виконавчої колегії ЄС - замість нинішнього голови Жозе Мануеля Баррозу.

Про це голови держав і урядів 28 країн союзу будуть говорити на неформальній вечері у четвер, цьому присвячено заключне робоче засідання у п'ятницю.

Головним претендентом на посаду голови ЄС є колишній прем'єр Люксембургу, колишній голова Єврозони Жан-Клод Юнкер. Європейська народна партія (християнські демократи, консерватори), до якої він належить, отримала найбільше голосів на минулих виборах до Європарламенту. Його підтримують лідери Німеччини та багатьох інших країн ЄС. Але проти - прем'єр Великобританії Девід Кемерон, на боці якого можуть виявитися й інші.

Читайте: Кемерон погрожує виходом з ЄС у разі обрання Юнкера головою Єврокомісії

Як повідомили джерела в Раді ЄС, якщо стосовно кандидатури не буде консенсусу (у результаті переговорів щодо інших керівних посад "у пакеті"), то Кемерон може вимагати голосування в Європейській Раді, чого ще ніколи не було.

Коли лідери держав визначать кандидатуру глави ЄК, то цілком можливо, що вже до літніх канікул може бути відома кандидатура головного дипломата ЄС - верховного комісара з іноземних справ і політики безпеки ЄС (нагадаємо, що на цей пост претендує нинішній глава МЗС Польщі Радослав Сікорський, але у зв'язку з "касетним скандалом" у нього можуть виникнути складнощі в цьому питанні).

У п'ятницю європейські лідери проведуть традиційний обмін думками з в.о. голови Європарламенту. На робочому засіданні у присутності президента Європейського центрального банку вони завершать річний цикл координації економічної політики, зосередивши увагу на економічному зростанні, зайнятості та конкурентоспроможності. Далі вони домовляться про стратегічні засади законодавчого та оперативного планування на найближчі роки у рамках спільного простору свободи, безпеки та правосуддя.

Третім із основних пунктів порядку денного будуть клімат і енергетика, підготовка остаточного пакету заходів, який треба затвердити у жовтні.

Лідери країн ЄС також привітають Литву зі вступом до єврозони, а Албанію - зі статусом кандидата в ЄС. !zn

Читайте також:

Праворадикали не змогли сформувати фракцію в Європарламенті

Новим єврокомісаром з економічних питань став екс-прем'єр Фінляндії Катайнен