UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідери 27 країн ЄС висловили солідарність з Чехією після конфлікту з Росією

Евросовет засудила незаконні, провокаційні і руйнівні дії Росії проти ЄС, його членів та інших країн.

Лідери 27 країн Європейського союзу в Брюсселі висловили солідарність з Чехією і підтримали її після дипломатичного скандалу з Росією, про що йде мова в заяві, прийнятій на саміті.

«ЄС підтверджує єдність і солідарність з Чехією, а також висловлює підтримку своїм східним партнерам», - йдеться в заяві.

Крім того, в Євросоюзі підтвердили прихильність «п'яти принципам» у відносинах з РФ, які включають в себе виконання Мінських угод і обмежене співробітництво.

22 квітня Чеський Сенат визнав вибухи в Врбетіце в 2014 році актом державного тероризму проти країни-члена Європейського Союзу. Відповідальність за вибухи парламентарії поклали на Росію і її спецслужби.

Розслідування обставин вибухів на військових складах під Врбетіце чеські правоохоронці завершили 17 квітня. Тоді ж було оголошено про висилку 18 російських дипломатів.

Росія у відповідь вислала з країни і оголосила «персонами нон грата» 20 співробітників чеського посольства.

Прем'єр-міністр і міністр юстиції Чехії спростували словами президента країни Мілоша Земана про те, що слідство нібито розглядає кілька версій вибухів на складі боєприпасів під Врбетіце. Урядовці фактично викрили президента у брехні, так як він спробував зняти відповідальність з Росії, посилаючись на міністра юстиції.