UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідер вірменських опозиціонерів Пашинян заявив про готовність стати новим прем'єром

За словами Пашиняна, новим прем'єр-міністром має стати кандидат народу.

Лідер вірменської опозиції, депутат парламенту Вірменії Нікол Пашинян заявив, що готовий стати прем'єром, якщо народ довірить йому такий відповідальний пост, Пашинян заявив про це на прес-конференції для іноземних ЗМІ, повідомляє "Інтерфакс".

"Є велика ймовірність, що так і станеться", - сказав Пашинян.

За його словами, прем'єром має стати кандидат народу.

"Ми зробимо дуже просто - запитаємо на мітингу у народу. Народ висуне свого кандидата. І ми готові говорити з усіма для мирного завершення розпочатого нами процесу без потрясінь", - розповів Пашинян.

Він додав, що тимчасово виконуючий обов'язки прем'єра Карен Карапетян не може очолити новий уряд Вірменії.

"Не може ... Ми не йдемо на переговори з Карапетяном, ми йдемо реалізовувати свої вимоги. Ера правління Республіканської партії закінчилася. Будь-які спроби її регенерувати не приведуть ні до чого хорошого", - підкреслив він.

У той же час Пашинян запевнив, що не буде переслідувати Сержа Саргсяна, який погодився піти у відставку.

Пашинян зазначив, що вибори нового прем'єра Вірменії повинні відбутися протягом одного або двох місяців, також у найкоротші терміни пройдуть позачергові вибори до парламенту.

З 31 березня в Єревані проходять масові протести проти прем'єр-міністра Сержа Саргсяна, який займав пост президента країни з 2008 по 2018 роки. Вірменія змінила конституцію в 2015 році і стала парламентсько-президентською республікою. Великі повноваження отримає прем'єр-міністр.

22 квітня прем'єр-міністр Серж Саргсян зустрівся з лідером опозиції, депутатом національних зборів Ніколом Пашиняном. Сторони не дійшли згоди, Саргсян відмовився йти у відставку.

У той самий день правоохоронці затримали опозиційних лідерів Нікола Пашиняна, Сасуна Мікаеляна і Арарата Мірзояна за обвинуваченням у незаконному проведенні зборів. Загалом на протестах 22 квітня були затримані близько 300 осіб, поліція застосовувала спецзасоби для розгону демонстрацій. 15 постраждалих госпіталізовані.

23 квітня протести у Вірменії продовжилися, до демонстрантів приєдналися групи військовослужбовців миротворчої бригади на чолі з підполковником. Також із СІЗО було звільнено лідера опозиції Пашиняна. За його словами, це свідчить про те, що "влада перейшла до народу".

У зв'язку з подіями Серж Саргсян прийняв рішення про свою відставку з поста прем'єр-міністра Вірменії, про що заявив особисто. Також він додав, що помилявся і що повністю виконує вимоги протестувальників, а також побажав миру і логіки своїй країні. На екстреному засіданні уряду в понеділок, 23 квітня, виконуючим обов'язки прем'єр-міністра був призначений перший віце-прем'єр-міністр Карен Карапетян.

Детальніше про ситуацію у Вірменії читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Оксамитова революція" з вірменською специфікою" у тижневику "Дзеркало тиждень. Україна".