UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лідер опозиції Сирії розповів про зміну ставлення Росії до Асада

За його словами, Москва більше не наполягає на тому, щоб нинішній президент лишився на своїй посаді.

Лідер однієї з головних сирійських опозиційних груп Халед Ходжа оголосив, що Росія більше не хоче, щоб Башар Асад лишався президентом Сирії.

Про це він сказав у Москві на прес-конференції після зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим. Ходжа зауважив, що "керівництво Росії не вірне Асаду", але наголошує на необхідності збереження територіальної цілісності Сирії.

В цей же час, експерти сумніваються у значенні сигналу від Кремля, який озвучив Ходжа. З одного боку, це може означати, що російська влада готова до зрушень у переговорах міжнародної спільноти щодо вирішенні конфлікту в Сирії.

А з іншого – Москва, можливо, дурить сирійських опозиціонерів з метою отримати їхню підтримку. Адже саме російська сторона впродовж чотирьох років війни в Сирії надавала військову і політику підтримку режиму Башара Асада, критикуючи Захід за наміри його усунути від влади.

Видання Wall Street Journal писало, що Путін відволікає увагу від України за допомогою Сирії. З часів поїздки Держсекретаря США Джона Керрі в Сочі на зустріч з президентом Путіним і головою МЗС Росії Сергієм Лавровим, головною темою в американсько-російських відносинах стали Сирія і Іран, а про Україну фактично забули.

"Вдаючи, що Путін відіграє важливу роль на Близькому Сході, Путін відволікає увагу від руйнацій, які він завдає Україні. Питання лише в тому, скільки знадобиться часу, щоб влада США це помітила", - йдеться в статті.

Сьогодні на сторінках New York Times болгарський експерт Іван Крастєв писав, що Захід неправильно розуміє Путіна. Європейці і американці пропускають повз увагу ментальність "судного дня", яка нині охопила російську політичну еліту. Щоб зрозуміти поведінку Росії, варто більше дивитися на розпад СРСР, ніж на зміну цінностей і геополітичні інтереси.