UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лазівки Росії у світову банківську систему потроху зачиняються — WSJ

Один з найбільших кредиторів в ОАЕ скоротив бізнес, пов'язаний з Росією, а турецькі кредитори стали більш обережними.

Коли Європа і США намагалися відірвати Росію від фінансової системи Заходу, Москва знайшла обхідні шляхи. Ключовий з них: банки в Перській затоці та Європі, які підтримували зв'язки з Росією.

Зараз зусилля Вашингтона, спрямовані на закриття цих лазівок, схоже, приносять свої плоди. Головний державний банк Дубая закрив деякі рахунки російських олігархів і трейдерів російської нафти. Турецькі кредитори дедалі обережніше ставляться до роботи з бізнесом, пов'язаним з Росією. США також попередили банкірів у Відні, іншому важливому фінансовому центрі, зазначає The Wall Street Journal.

Ці кроки були зроблені після візитів американських чиновників і нещодавніх раундів санкцій проти торговельних компаній та інших. Наприкінці грудня Білий дім надав Міністерству фінансів США більші повноваження щодо санкцій, дозволивши йому карати іноземні банки за операції, пов'язані з російською військово-промисловою базою.

Читайте також: The Economist: Економіка Росії сильно «перегрівається» через війну проти України

Emirates NBD, банківський гігант, що базується в Дубаї, відіграє центральну роль у цих змінах. Російський бізнес та олігархи з'їхалися до Об'єднаних Арабських Еміратів, зокрема до комерційного центру Дубая, після вторгнення Москви в Україну у 2022 році.

Emirates NBD був одним з найбільших бенефіціарів, за словами людей, знайомих з цим питанням, включаючи фінансових фахівців у країні Перської затоки, американських чиновників та керівника енергетичного сектору. Як вважає один з американських чиновників і інші люди, знайомі з цією справою, банк обслуговував значні російські нафтові операції й створив відділ, який обслуговував росіян, що шукали безпечний притулок для своїх багатств, для чого переманював банкірів з колишнього Радянського Союзу.

"Однак в останні місяці США чинять сильний тиск на ОАЕ: Вашингтон направив до країни чиновників Міністерства фінансів і Державного департаменту, а також запровадив нові санкції проти компаній, що базуються в ОАЕ, таких як орієнтований на Росію нафтотрейдер Voliton", — пише видання.

Читайте також: WSJ: Економіка Росії, зруйнована війною проти України, досягла своєї максимальної швидкості

Як повідомляє видання, Emirates NBD змінив курс. Він закрив свій російський відділ, припинив приймати перекази в рублях з Росії й закрив велику кількість російських рахунків, які, як правило, містять понад 5 мільйонів доларів або належать особам, пов'язаним із санкціями, повідомили фінансові фахівці в Еміратах і ще один співрозмовник, знайомий з цим питанням.

Представник Emirates NBD заявив, що банк не може коментувати конкретних клієнтів, але зобов'язується боротися з фінансовими злочинами й відмиванням грошей, а також дотримуватися чинних міжнародних санкцій. Еміратські фінансові фахівці кажуть, що Emirates NBD також закрив рахунки російського гіганта з виробництва добрив "Уралкалій" і російського бізнесмена Івана Тавріна. У грудні США наклали санкції на Тавріна.

У Туреччині також змінилась ситуація, оскільки уряд США підштовхнув Анкару до коригування її зростаючих економічних відносин з Росією. США покарали турецькі компанії за сприяння російським порушенням і закликали уряд сприяти дотриманню санкцій. Турецькі експортери скаржаться на проблеми з отриманням платежів.

Читайте також: Уроки санкцій: як російська економіка уникнула повної ізоляції — Financial Times

США також націлилися на Австрію, банківський центр Центральної та Східної Європи, нещодавно відправивши представника Міністерства фінансів Анну Морріс на зустріч з урядом і банками, включаючи Райффайзен Банк Інтернаціональ, який зберігає підрозділ у Росії. Міністерство фінансів заявило, що цей візит є частиною більш широкої міжнародної інформаційної кампанії, спрямованої на те, щоб фінансові компанії розуміли нові санкційні повноваження, які частково мають на меті "створити підвищені ризики для банків".