UA / RU
Підтримати ZN.ua

Лавров прибув у КНДР дізнатися про її ставлення до денуклеаризації

Російський очільник МЗС переймається, щоб зустріч лідерів США і КНДР не завершилася ультиматумами.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров вперше за 9 років прибув у КНДР, де розпочалася його зустріч із колегою Лі Ен Хо. Зазначається, що глава російського МЗС хоче обговорити ситуацію навколо Корейського півострова напередодні зустрічі президента США Донльда Трампа і північнокорейського лідера Кім Чен Ина, передає "Интерфакс".

Лавров зазначив, що в ході майбутнього візиту він хотів би зрозуміти ставлення Пхеньяна до всього комплексу питань врегулювання на Корейському півострові. Також, на його думку, цей процес повинен завершитися багатосторонніми переговорами за участю "шістки", а денуклеаризація - супроводжуватися гарантіями безпеки в регіоні.

"На фінальному етапі цього процесу, як і пропонується в російсько-китайській "дорожній карті", неминуче буде проведення багатосторонніх переговорів за участю вже точно всіх шести держав, які давно присутні в цьому процесі", - заявив міністр напередодні.

Він також висловив сподівання, що майбутній саміт США і КНДР не завершиться висуненням ультиматумів.

"Дуже розраховуємо, що переговори, які були анонсовані і які зараз знову підтверджені як призначені, що вони не виллються в ультиматуми", - сказав Лавров.

Додамо, що паралельно відбувається зустріч держсекретаря США Майка Помпео із "правою рукою" лідера КНДР Кім Чен Ина, під час якої сторони мають обговорити підготовку до запланованого саміту глав Сполучних Штатів і Північної Кореї в Сінгапурі.

Варто відзначити, що КНДР в рамках підготовки до саміту вже пішла на ряд поступок США. Зокрема, провела демонтаж свого єдиного ядерного полігону Пхунгері і звільнила з табору трьох громадян США.

24 травня президент США Дональд Трамп скасував заплановану зустріч з лідером КНДР. За словами Держсекретаря Майка Помпео, команда Держдепартаменту і Білого дому, яка працювала над підготовкою саміту в Сінгапурі, була повністю готова до його проведення. Проте Пхеньян протягом останніх декількох днів ігнорував запити Вашингтона. Пізніше Трамп заявив про відновлення переговорів з приводу проведення зустрічі з північнокорейським лідером.

Докладніше читайте в матеріалі Наталії Бутирської "Корейський півострів: довгий шлях до миру" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".