UA / RU
Підтримати ZN.ua

Купівля вакцини "Спутник V" викликала скандал в союзному для Росії Ірані – Al Jazeera

Не всі чиновники вважають, що це добра покупка

В Ірані покупка російської вакцини проти коронавірусної інфекції викликала скандал. Ісламська республіка сьогодні мала отримати перші 10 тисяч доз препарату «Супутник V», а до кінця березня - ще 400 тисяч, пише Al Jazeera.

Вчена, що займається розробкою іранської вакцини проти COVID-19, Міно Мохраз сказала, що не використовуватиме російську, оскільки вона ще не схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

З науковицею згоден і колишній депутат Махмуд Садегхі, який запевняє, що влада Ірану не купує вакцину від Pfizer/BioNTech через те, що вона американська.

Їм відповів міністр охорони здоров'я Ісламської республіки Саїд Намак. За його словами, «Спутник V» "критикують конкуренти через економічні інтереси". Традиційно для іранської влади, він назвав усіх, хто вважає, що Іран імпортує небезпечну вакцину, "шкідниками та зрадниками".

Читайте також: Вакцинація в Україні: як записатися на щеплення від COVID

Раніше про початок вакцинації від COVID російським препаратом "Супутнік V" повідомили в  так званій "ДНР". В окремих повідомленнях говорилось про те, щона територію "ДНР" було нібито доставлено кілька тисяч доз вакцини.

Росія офіційно поки не підтверджує поставки на окупований схід України. При цьому сепаратистські ЗМІ в окремих районах Луганської області взагалі не пишуть про це.

Нагадаємо, Росія заявила про реєстрацію вакцини від коронавірусу в серпні 2020 року. Однак тоді вчені з усього світу засудили сертифікацію вакцини, розробленої центром Гамалії, оскільки вона є недоречною і передчасною. Вакцина не пройшла випробування, які переконливо показують, що вона безпечна і ефективна для великих груп людей. Реєстрація вакцини викликала подив і протести навіть у самій Росії. Україна відмовилася закуповувати "Спутнік V" через значні сумніви в його ефективності й побічних наслідках.