UA / RU
Підтримати ZN.ua

Критик Путіна Навальний дав перше інтерв'ю з в'язниці

Навальний порівняв своє ув'язнення з китайським трудовим табором.

Ув'язнений кремлівський критик Олексій Навальний дав своє перше інтерв'ю з в'язниці, порівнявши її з китайським трудовим табором і заявивши, що він змушений дивитися державне телебачення по вісім годин на день.

Навальний, який побудував свою політичну кар'єру на викритті корупції в Росії, утримується в колонії суворого режиму в Покрові, в 100 км на схід від Москви.

Він сказав The New York Times, що дні важкої роботи в радянських таборах закінчилися - на зміну їм прийшло те, що він назвав «психологічним насильством» у вигляді «промивання мізків» і пропаганди.

«Ви повинні уявити собі щось на зразок китайського трудового табору, де всі марширують в строю і де всюди висять відеокамери. Постійний контроль і культура доносів», - сказав Навальний в інтерв'ю, опублікованому в середу, повідомляє AFP.

Він сказав, що охоронці спостерігали за ними, поки вони годинами дивилися державну пропаганду, не дозволяючи їм читати або писати і будили ув'язнених, якщо вони засинали.

Але Навальний залишався оптимістичним щодо майбутнього режиму Владіміра Путіна, наполягаючи на тому, що коли-небудь йому прийде кінець.

«Рано чи пізно ця помилка буде виправлена, і Росія перейде на демократичний, європейський шлях розвитку. Просто тому, що цього хочуть люди», - сказав він.

Він також неодноразово критикував уряд США і європейських країн за санкції щодо Росії, які, за його словами, завдають шкоди російському народу, а не можновладцям.

Він сказав, що на нього не нападали інші ув'язнені, і навіть описав, як «розважався», готуючи з ними закуски.

Навальний не мовчав з тих пір, як його посадили в тюрму в березні, випустивши лист з в'язниці, а також керуючи кількома акаунтами в соціальних мережах, але інтерв'ю Times було першим після його ув'язнення.

Читайте також: Навальний в річницю отруєння звернувся до Заходу: розповів, як боротися з корупцією та закликав до санкції проти оточення Путіна

Західні спецслужби з «високим ступенем впевненості» оцінили, що в минулому році співробітники ФСБ отруїли Навального нервово-паралітичною речовиною «Новачок». Дисидента доставили на лікування в Німеччину, але в січні демонстративно повернули в Росію, де його заарештували і відправили в колонію.

Кремль заперечує отруєння Навального і стверджує, що його тюремний вирок не носить політичного характеру.

У цьому місяці йому були пред'явлені звинувачення в нових злочинах, які могли продовжити термін його ув'язнення на три роки. У разі визнання його винним він може бути звільнений тільки після 2024 року, коли в Росії відбудуться президентські вибори.

Його рух зіткнувся з безпрецедентним тиском напередодні вересневих парламентських виборів в Росії, в яких, як очікується, буде боротися партія Путіна «Єдина Росія».