UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кремль приховав інформацію про розмову Путіна з Меркель про Навального

Це не перший раз, коли Пєсков і команда не розповідають про деталі розмови Путіна з іншими лідерами. Зазвичай це відбувається з чутливими для рейтингу Путіна темами.

Федеральна канцлерка Німеччини Ангела Меркель телефоном обговорила з президентом Росії Владіміром Путіним ситуацію в Нагірному Карабаху, в Донбасі та двосторонній порядок денний, включаючи контакти країн з питань вакцин від коронавірусу, розповіли в Кремлі.

Але в Кремлі не розповіли ще про одну тему розмови. З повідомлення речника уряду Німеччини стало відомо, що Меркель та Путін також обговорили отруєння російського опозиціонера Алєксєя Навального.

"Канцлерка Меркель сьогодні розмовляла телефоном з російським президентом Путіним. Канцлерка та президент говорили на тему Нагірного Карабаху, України та процесу в" нормандському форматі "і про ситуацію Навального", - повідомили у Меркель "Інерфаксу".

Перед цим сам потерпілий в отруєнні закликав запровадити санкції проти олігархів з найближчого оточення глави Кремля Владіміра Путіна.

Влада Німеччини, куди Навального вивезли після декількох невдалих спроб діагнозу в Росії, неодноразово звинувачувала РФ в застосуванні нервово-паралітичної речовини. Німеччина та Франція заявили про своє  тверде засудження отруєння Навального "Новачок", що раніше підтвердила ОЗХЗ. Глава МЗС РФ Лавров вже заявив про відповідних санкції проти Парижа і Берліна.

Як і після отруєння "Новачком" подвійного агента Сергія Скрипаля у 2018 році, Росія знову заперечує свої причетність і до замаху на Навального.

15 жовтня Євросоюз та Британія ввели санкції проти Державного науково-дослідного інституту органічної хімії і технології (ДержНДІОХТу), глави ФСБ Росії Алєксандра Бортнікова, першого заступника глави адміністрації Путіна Сергєя Кирієнка, ще чотирьох російських чиновників.

До списку санкцій внесли також начальника управління президента РФ з внутрішньої політики Андрєя Ярина, повноважного представника Путіна в Сибірському федеральному окрузі Сергєя Меняйла та заступників міністра оборони Росії Алєксєя Криворучка та Павла Попова.

Всім учасникам списку санкцій на рік заборонили в'їзд до Євросоюзу. Крім того, заморозили їхні фінансові активи в країнах ЄС.

Відзначимо, що ДержНДІОХТу є місцем створення "Новачка".

Чи стане отруєння Навального останньою краплею для Заходу у відносинах з РФ, читайте в матеріалі Олега Шамшура «Gorilla moment» в ZN.UA.