UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кремль намагається впливати на Вашингтон через незгоду з умовами ядерної угоди з Іраном – Bloomberg

Росія виступає проти повторного накладення санкцій на Тегеран у разі невиконання ним умов ядерної угоди.

Адміністрація американського президента Барака Обами намагається укласти ядерну угоду з Іраном, незважаючи на скептицизм ізраїльтян і американських законодавців, які наполягають на умови: санкції Організації Об'єднаних Націй будуть автоматично відновлені, якщо іранців зловлять на обмані, пише агентство Bloomberg.

"Як би не так", - кажуть росіяни, яким належить один з п'яти голосів вето в Радбезі ООН.

"Мова не може йти ні про яке автоматизмі, ніякого повторного накладення санкцій у випадку порушення договору Іраном не повинно бути", - заявив постпред Росії при ООН Віталій Чуркін агентству.

У той час як адміністрація Обами стверджує, що Росія погодилася "в принципі" на необхідність механізму повернення санкцій, якщо Іран не виконає угоди в даний час переговорів в остаточному вигляді, російське уряд не надав жодних підтверджень.

Замість цього президент Володимир Путін 13 квітня зняв заборону на експорт систем протиракетної оборони в Тегеран.

"Це підкреслює давнє російське відраза до санкцій, особливо зараз, коли Росія на собі відчуває обмежувальні заходи на собі, накладені США і Євросоюзом у зв'язку з кризою в Україні. Путін не збирається надавати можливість США і їхніх європейських союзників підібратися до Ірану без згоди Росії", заявив аналітик Інституту Delma в Абу-Дабі в Об'єднаних Арабських Еміратах Юрій Бармін.

"Це дуже сумнівно, що Росія може погодитися на автоматичне продовження санкцій проти Ірану, якщо будуть порушення", - сказав Бармін.

"Я розглядаю цю позицію як московський важіль впливу на Вашингтон", - говорить Бармін.

У той час як держсекретар США Джон Керрі заявив, що позиції двох країн щодо іранської ядерної програми "дуже близькі", однак жодних суттєвих угод у цьому зв'язку не було досягнуто.

Повідомлялося, що сторони переговорів призначили 30 червня поточного року кінцевою датою укладення остаточної угоди за іранською ядерною програмою.