UA / RU
Підтримати ZN.ua

Країни Перської затоки заблокували Катар заради тиску на Іран

Крім того, криза дає деяким членам саудитської королівської родини шанс проявити себе.

Преиздент США Дональд Трамп розв'язав руки Саудівській Аравії і ОАЕ, підписавши угоду на поставку зброї на 110 мільярдів доларів і давши карт-бланш тиснути на Катар.

Американський президент заявляв про необхідність відрізати тероризм від фінансування, вказуючи на Доху. Але Ер-Ріяд і Абу-Дабі ставлять дещо інші цілі, коли блокують меншого сусіда.

"Для них ізоляція Ктара - це удар по впливу Тегерана в регіоні, а фінансування терористів - справа другорядна", - пише в статті для DT.UA Віталій Федянін.

Він нагадує і про амбіційного заступника крон-принца і міністра оборони Саудівської аравії Мухаммеда бін Сальмана, якому важливо довести "старій гвардії" у королівстві, що він достойний майбутній король. З операціями в Ємені і Сирії в нього не дуже склалося, тому зараз він має скористатися катарським шансом.

На думку автора, перш за все, саудити і еміратці будуть бити по Катару економічно, адже він на 90% залежить від імпорту продовольства. І 40% з цього імпорту надходить саме через суходільний кордон з Саудівською Аравією, який зараз перекритий. Фондовий ринок емірата теж просів, а у катарських банків виникли проблеми з проведенням операцій. Якщо ж додавити Доху економічно не вдасться, тоді Ер-Ріяд і Абу-Дабі можуть спробувати навіть організувати зміну режиму.

"Не дарма Саудівська Аравія і Емірати почали активно розкручувати основну катарську опозиційну фігуру - шейха Сауда бін Насера Аль Тані. Цей представник правлячої родини вже озвучив план створити опозиційну партію в Лондоні і вступив як посередник в процес врегулювання кризи. Спроби перевороту в Катарі були, і країна не застрахована від їх повторення", - йдеться в статті.

На думку автора, у Катара в нинішній ситуації є лише один серйозний союзник - Туреччина, яка вже відкрито заявила про свою підтримку. Росія теж намагається скористатися ситуацією, але їй нічого запропонувати емірату.

Раніше видання Financial Times писало, що Саудівська Аравія не може зробити з Катара парію без шкоди для себе. Адже Аль-Тані така ж династія, як і Саудити. Їх не можна повалити без шкоди для легітимності всіх інших династій.

Нагадаємо, що 5 червня Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати, Єгипет, Бахрейн, Лівія, Ємен і Мальдівські острови оголосили про розрив дипломатичних відносин з Катаром, звинувативши його в підтримці тероризму. Країни перекрили кордони, а також виключили Катар з військової коаліції, яка веде війну в Ємені.

Більше про нову кризу в Перській затоці читайте в статті Віталія Федяніна "Катарський горішок" в свіжому номері газети "Дзеркало Тижня. Україна".