UA / RU
Підтримати ZN.ua

Країни НАТО розділилися на три групи у питанні щодо шляхів припинення війни в Україні — The Sunday Times

Британські журналісти умовно поділили членів Альянсу на «яструбів», «голубів» та «страусів».

Серед членів НАТО немає єдності у поглядах щодо шляхів припинення війни України проти Росії. Альянс умовно розділився на три групи, які надають перевагу різним варіантам припинення бойових дій. Про це пише британське видання The Sunday Times.

За інформацією джерела, усіх членів НАТО можна розділити на три категорії: «яструби», «голуби» та «страуси». До першої з них входять країни, які вважають, що Росії потрібно дати максимально разючу відсіч, позбавивши її можливості здійснювати акти агресії у майбутньому. Яскравим представником «яструбів» є Польща, яка активно просуває ініціативи з надання Україні необхідної зброї та введення суворих санкцій проти РФ. Також країни цієї групи виступають за повернення всіх тимчасово окупованих територій Україні, включно з Кримом та Донбасом.

До «голубів» належать країни, які виступають за якнайшвидше припинення бойових дій в Україні навіть за рахунок територіальних поступок з української сторони. Вони б погодилися на відведення російських військ на позиції до 24 лютого, а також визнали б нинішній статус Криму, "ДНР" та "ЛНР". Зокрема, британське видання цитує неназваного посадовця однієї із скандинавських країн, який називає такий підсумок «несправедливим, але практичним».

До останньої групи – «страусів» – The Sunday Times відносить країни, які намагаються максимально дистанціюватися від подій в Україні, вирішуючи внутрішні питання. Вони лише формально підтримують рішення Альянсу. На думку журналістів, до «страусів» належать країни Південної Європи.

Читайте також: У повоєнному світі сформуються нові регіональні військово-політичні союзи – Рустамзаде

Що стосується країн, які найбільш активно допомагають Україні у боротьбі проти агресора, то з ними наша держава у перспективі може створити регіональний союз. Зокрема, йдеться про Польщу, Велику Британію та країни Балтії. 

На саміті НАТО, що відбувся в Мадриді, в центрі уваги перебували питання підтримки України та протидії російському агресорові. Але чи готовий Альянс піти на конфронтацію з Кремлем? Про те, які рішення прийняли в іспанській столиці та як на них відреагували в Києві, читайте у статті Володимира Кравченка «Чому НАТО не дає Україні зброю».