UA / RU
Підтримати ZN.ua

Косово підписало заявку на вступ до ЄС

П'ять країн ЄС досі не визнають незалежність Косова.

Глави державних інституцій Косова підписали заявку на вступ до ЄС. Про це повідомляє Kosova Press.

Президент Косова Вйоса Османі заявила, що це історичний день.

«Ми робимо рішучий крок до здійснення нашої колективної мрії. Для Косова ніколи не було іншої альтернативи, але мрії стають реальністю лише тоді, коли починаються дії», - сказала вона.

Османі наголосила, що Косово заслуговує на те, щоб бути частиною сім'ї ЄС.

«Процес не є рівномірним і може бути довготривалим, але ми сповнені рішучості досягти успіху. Ми будемо проводити свою роботу так, щоб ЄС міг зробити свою частину якомога легше», - додала Османі.

Тим часом, спікер парламенту Косова Глаук Конюфка заявив, що ЄС буде повноцінним лише тоді, коли всі європейські народи будуть частиною блоку.

«Це перший офіційний крок на шляху вступу Косова до ЄС, шляху, який є довгим і аж ніяк не легким. Ми заслуговуємо на те, щоб стати країною-кандидатом і розпочати шлях до відкриття переговорів про членство в ЄС», - додав він.

Конюфка закликав країни ЄС продемонструвати підтримку Косово шляхом одностайного схвалення заявки.

Прем'єр-міністр країни Альбін Курті сказав, що прогрес буде залежати від відданості глибоким і трансформаційним реформам.

«Швидкість, з якою ми будемо рухатися, буде залежати від нас, тому необхідна прихильність кожного і необхідна відданість кожного. Ми долаємо перешкоди та виклики на шляху демократичного розвитку», - зазначив він.

Читайте також: Українське МЗС закликало громадян утриматися від подорожей Сербією та Косово

Процес вступу до ЄС, як відомо, є тривалим і вимагає років нормативних змін, а також економічних і судових реформ. І випадок Косова є особливо складним для ЄС. П'ять країн блоку - Кіпр, Греція, Румунія, Словаччина та Іспанія, досі не визнають незалежність Косова.

Косово проголосило свою незалежність від Сербії в 2008 році, але дві країни залишаються в напруженому протистоянні, яке періодично спалахує. ЄС веде діалог між країнами, який за останні роки не приніс значного прогресу.