UA / RU
Підтримати ZN.ua

Король Марокко помилував 5 000 людей, які вирощують канабіс

Легальний врожай у країні значно поступається кількості незаконного експорту.

Фермер перевіряє посіви канабісу у Марокко

Фермер перевіряє посіви канабісу у Марокко

Король Марокко Мохаммед VI помилував майже 5 000 людей, засуджених або розшукуваних за звинуваченнями, пов'язаними з незаконним вирощуванням канабісу.

У такій спосіб він хоче заохотити їх вирощувати наркотик законно, пише The Times.

Із 2021 року Марокко дозволило вирощувати, експортувати та використовувати канабіс у медицині та промисловості, але його рекреаційне використання залишається незаконним.

Читайте також: Як українці ставляться до легалізації медичного канабісу: опитування

«Помилування короля заохотить фермерів «долучитися до легального процесу вирощування канабісу, щоб покращити свої доходи та умови життя», – заявив голова державного регулятора Мохаммед Ель-Геррудж.

Перший легальний врожай канабісу у 2023 році склав 294 тонни, а легальний експорт - лише 225 кг, що є незначним порівняно зі 100 000 тоннами, які щорічно незаконно збирають у горах регіону Ріф поблизу середземноморського узбережжя.

За оцінками, близько 22 мільйонів європейців регулярно вживають канабіс. За даними Управління ООН з наркотиків і злочинності, вирощений і нелегально експортований з Марокко канабіс, приносить європейським наркодилерам від 4 до 10 мільярдів євро щорічно. За даними агентства, близько 700 000 марокканців, майже всі з яких проживають у регіоні Ріф, заробляють на життя вирощуванням цієї рослини.

Читайте також: Психоделік ібогаїн зміг полегшити симптоми депресії та ПТСР – дослідження

У заяві про помилування міністерство юстиції високо оцінило «гуманітарні аспекти благородного жесту» короля, який дозволить людям працювати в партнерстві з національним агентством з легалізації канабісу.

Однак у Ріфі, з його крутими схилами і бідними ґрунтами, варіантів легального заробітку менше. Коноплі в сім-вісім разів прибутковіші за пшеницю на незрошуваних землях і в 12 разів прибутковіші на зрошуваних. У 2021 році уряд Марокко підрахував, що близько 60 000 сімей (орієнтовно 400 000 людей) заробляли на життя вирощуванням конопель.

Читайте також: Кабмін виключив канабіс зі списку важких наркотиків

Нагадаємо, Верховна Рада остаточно ухвалила законопроєкт про легалізацію в Україні медичного канабісу 21 грудня 2023 року. Тоді його підтримали 248 народних депутатів. Однак діяти він почав через пів року з дня набрання чинності – 16 серпня.

Також у Німеччині з 1 квітня декриміналізували зберігання та вирощування канабісу в домашніх умовах