UA / RU
Підтримати ZN.ua

Континентальна Європа вступає в гендерні війни – The Economist

Німеччина та Іспанія відхиляють закони про гендерну самоідентифікацію

Дебати про права трансгендерів найлютіше ведуться в англомовному світі, але зараз вони посилюються по всій Європі. Журнал The Economist нагадує, що в травні іспанський парламент проголосував проти законопроєкту, який дозволив би людям самостійно визначати свою стать. А днем пізніше парламент Німеччини проголосував проти двох подібних законопроєктів. Але лише деякі медіа звернули на це увагу.

Гендерна самоідентифікація, як відомо, - це ідея про те, що людям дозволяється змінювати юридичні ознаки своєї статі, просто сказавши про це, не проходячи через будь-які медичні перешкоди. Групи по захисту прав транссексуалів кажуть, що це вкрай важливо для транссексуалів, які щодня стикаються з забобонами. У Німеччині один із законопроєктів, висунутий Партією зелених, пропонував дозволити дітям робити операцію зі зміни статі з 14 років, навіть якщо батьки проти цього. Він також передбачав штраф у розмірі 2500 євро (3 045 доларів США) за звернення до транссексуала на підставі його натальної статі.

Як і в інших країнах, дебати розкололи ЛГБТ-спільноту. "Неприпустимо, щоб транссексуали продовжували піддаватися тривалим і дорогим судовим розглядам з оцінками, які є принизливими", - заявила одна з найбільших груп Німеччини lsvd у відповідь на відхилення документу. Деякі феміністські та правозахисні групи, однак, кажуть, що такий закон може поставити під загрозу жінок і привести до того, що все більшій кількості підлітків-геїв будуть говорити, що вони можуть бути транссексуалами, і їх направлять на гормони та операції. Ці пропозиції - "авторитарний крок, який видається за ліберальний", - сказала Меллі Бейнхорн з lgb Alliance Deutschland, групи із захисту прав геїв.

Законопроєкт в Іспанії запропонувала ліва партія Podemos. Він не встановлював вікових обмежень для самоідентифікації, дозволяв приймати неповнолітнім блокатори статевого дозрівання і гормони й дозволяв чоловікам, що ідентифікують себе як жінки, грати в жіночих видах спорту. Франція дозволила самоідентифікацію у 2016 році без особливих громадських дебатів. Ірландія зробила це у 2015 році. Італія поки не дозволяє. У Скандинавії лікарі очолюють протидію. У травні лікарня Каролінського університету в Стокгольмі, де розташована найбільша у Швеції підліткова гендерна клініка, випустила нові рекомендації, в яких йдеться про те, що вона більше не буде призначати блокатори та гормони дітям до 18 років. Це суперечить протоколам, запропонованими Всесвітньою професійною асоціацією трансгендерного здоров'я (Wpath), яка стверджує, що тільки "підтвердження" заявленого дитиною статі є "стандартом лікування".

Дослідження зробили свій вплив. У своїй роботі, опублікованій у 2015 році, фінський психіатр Рііттакертту Калтіала-Хейно виявив, що понад 75% підлітків, що звертаються за операцією зі зміни статі, потребують допомоги у зв'язку з психіатричними проблемами, відмінними від гендерної дисфорії, пише журнал. (Інша робота, опублікована в цьому році, показала, що 88% потребують такої допомоги). Торік Фінляндія прийняла суворі рекомендації, в яких пріоритет віддається терапії, а не гормонам і хірургії.

За словами Ампаро Домінго з Жіночої правозахисної кампанії в Валенсії, поразка законопроєктів пояснюється швидше з внутрішньою політикою, ніж тим, що люди зрозуміли суть проблеми та відкинули їх. "Більшість іспанців не розуміють, про що йде мова". Було розроблено чотири нові законопроєкти про "гендерну ідентичність" (два пропонують самоідентифікацію). Якщо "зелені" доб'ються успіху на виборах в Німеччині у вересні, вони можуть знову внести свій законопроєкт. Дебати ще далекі від завершення.

Читайте також: ВООЗ виключила трансгендерність з переліку психічних захворювань

Детальніше про проблеми гендерної педагогіки читайте у статті Тамари Говорун "Гендер на полі гібридної війни".