UA / RU
Підтримати ZN.ua

Константинополь відмовився скликати всеправославне обговорення автокефалії ПЦУ

Варфоломій підкреслив утопічність такого обговорення, навіть у тому випадку, якби Константинополь погодився його провести.

Вселенський патріарх Варфоломій відмовив патріарху Антіохійської православної церкви Іоанну Х у вимозі останнього про скликання Синаксису (зборів) очільників Автокефальних православних церков та всеправославному обговоренні надання автокефалії Православної церкви України, пише видання Сerkvarium.

Іоанн Х, який відправив Варфоломію листа і в чиєму веденні знаходиться православна церква в Сирії, вважається одним з найбільш проросійських та залежних від Москви вищих церковних ієрархів. Втім, зазначає видання, вимога антіохійського патріарха не була першою - раніше й інші залежні від Москви православні церкви, зокрема, Польська та Чеська, зверталися до Константинополя з тією ж вимогою.

Варфоломій відповів Іоаннові, заявивши, що вважає марним будь-які обговорення автокефалії ПЦУ.

"Ми Вас інформуємо, що після того, коли чотири Православних церкви, з церковної та богословської точки зору без причини, відмовилися бути присутніми у справі Вселенського Священного Собору, чому немає виправдань, і Ваша давня церква була однією з них, Вселенський патріархат має серйозне підґрунтя утриматися від таких зборів на загальноправославному рівні, які будут марними, оскільки призведуть до згоди тільки у тому, що учасники будуть незгодні один з одним", - йдеться у листі Вселенського патріарха.

Крім того, Варфоломій відмовив Антіохійській церкві у праві вимоги всеправославних обговорень - під час проведення Всеправославного собору на Криті у 2016 році вона проігнорувала його поряд із Російською, Болгарською та Грузинською церквами.

"Велика Свята церква Христова, зважаючи на любов і самопожертву, без свого інтересу або тиску, з однією метою єдності українського народу та припинення поділу і розколу серед мільйонів віруючих, які перебували поза межами канонічної церкви несправедливо, слідуючи церковній традиції та за канонами, нагородила автокефалією церкву України", - йдеться у листі Вселенського патріарха до Іоанна.

Також Варфоломій наголосив на утопічності такого обговорення, навіть у тому випадку, якби Константинополь погодився його провести - воно передбачає участь у ньому представників ПЦУ, яку не визнає Москва, і УПЦ МП, яку, у свою чергу, не визнає легітимною українською церквою Київ.

"Ні для кого не секрет, що РПЦ категорично проти автокефалії Православної Церкви України і тому вона скористається своїм правом вето так само, як світська влада РФ робить це в Раді безпеки ООН", - зазначає Сerkvarium.

6 січня Україна отримала томос про автокефалію ПЦУ, підписаний Вселенським патріархом Варфоломієм напередодні. Церемонія передачі посоху й томосу митрополиту Епіфанію офіційно завершила процедуру отримання Україною церковної незалежності. 9 січня усі члени Синоду Вселенського патріархату підписали документ, чим технічно завершили його оформлення.

15 грудня 2018 року на Об'єднавчому соборі в Софії Київській був обраний голова помісної української церкви – Православної церкви України. Ним став 39-річний митрополит Переяславський і Білоцерківський Епіфаній.

Докладніше про перспективи помісної церкви читайте в матеріалі Катерини Щоткіної "Визнай самого себе" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".