UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конгрес США представив законопроект про зброю для України

Документом передбачається надання українській армії екіпірування та озброєння на суму в 1 мільярд доларів.

Законопроект про "летальну оборонну зброю" для України представили голова комітету збройних сил Палати представників Конгресу США республіканець Мак Торнберрі і демократ Адам Сміт у Вашингтоні, повідомляє Associated Press.

США, згідно з документом, повинні надати Україні військову допомогу для збереження "її суверенної території від іноземного агресора" у вигляді екіпіровки, оснащення, озброєння, а також підготовки українських військових на суму в 1 мільярд доларів на термін до 30 вересня 2017 року.

Як зазначив конгресмен Торнберрі, під час роботи над законопроектом він "не помітив ні найменших розбіжностей у тому, що ми повинні зробити це". Його колега Адам Сміт заявив журналістам, що "Росія вирішила повернутися до часів холодної війни".

Відомий республіканець Джон Маккейн, який очолює однойменний комітет із збройних сил в американському Сенаті, заявив, що працює в координації з Маком Торнберрі, і що Сенат "постарається зробити те ж справу". Напередодні Торнберрі і Маккейн побували в Мюнхені на міжнародній конференції з безпеки.

Експерти вважають, що даний законопроект повинен вплинути на позицію Барака Обами. Згідно з чинним законом про постачання озброєння Києву, прийнятому Конгресом у грудні 2014 року, лише президент США може вирішити питання про початок поставок "летальної зброї".

Напередодні видання Washington Post писало, Обама недооцінює загрозу від війни в Україні.

Верховна Рада збирається просити Конгрес США про військову допомогу і статус союзника для України. Проект постанови про звернення українського парламенту до Конгресу США стоїть у попередньому порядку денному на середу, 11 лютого.