UA / RU
Підтримати ZN.ua

Конфлікт на лінії Азербайджан-Вірменія: США не відкидають втручання Росії

Росія може втрутитися у конфлікт, аби відвернути увагу від України.

Держсекретар США Ентоні Блінкен висловив побоювання, що Росія може спробувати «розпалити» конфлікт між Азербайджаном та Вірменією у нагірно-карабахському конфлікті. У ніч проти понеділка між двома сторонами знову спалахнули запеклі бої.

«Ми завжди турбуємося про те, чи Росія намагається якимось чином втрутитися в цей конфлікт, щоб відвернути увагу від України», — сказав Блінкен журналістам під час свого перебування в Індіані.

Однак, додав він, Росія також може використати свій вплив у регіоні, щоб допомогти заспокоїти ситуацію.

Раніше Держдепартамент США повідомив у прес-релізі, що Блінкен провів окремі переговори з прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном і президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим і передав занепокоєння Вашингтона зіткненнями на вірмено-азербайджанському кордоні.

Глава американської дипломатії закликав Пашиняна та Алієва припинити бойові дії та заявив, що США наполягатимуть на негайному припиненні бойових дій, повідомляє Державний департамент.

Читайте також: Блінкен про контрнаступ ЗСУ: Все тільки починається, а Україна вже досягла значного успіху

Восени 2020 року відбулися піврічні бої, які забрали понад шість з половиною тисяч життів. Зіткнення на цій ділянці регулярно продовжуються з 1991 року. Внаслідок цього загинуло близько 30 000 осіб.

Про те, чому Євросоюз стає привабливим партнером для Азербайджану та Вірменії - читайте у статті Ігоря Семиволоса "Як Росія втрачає позиції на Південному Кавказі"