UA / RU
Підтримати ZN.ua

Компанія AstraZeneca зменшить поставки вакцини в країни Євросоюзу

Скорочення поставок викликано труднощами, які пов'язані з роботою глобальної системи постачання.

Компанія AstraZeneca збирається зменшити обсяг поставок протиковідно] вакцини в країни ЄС на 10 млн доз, передає Reuters.

У країни ЄС в першому кварталі 2021 року постановлено 30 млн доз вакцин, замість запанованих 40 млн. Reuters повідомляє, що в квітні 2021-го виробник поставить в Європейський Союз ще 20 млн доз препарату. Щодо травня-червня, прогнозів поки немає.

Відомо, що близько десяти країн ЄС призупинили застосування вакцини проти коронавірусу компанії AstraZeneca. У їх числі Австрія, Данія, Литва, Люксембург, Кіпр та інші.

Пізніше в AstraZeneca запевнили, що в ході досліджень їх вакцина показала хорошу ефективність і переносимість пацієнтами.

Читайте також: Данія призупинила вакцинацію препаратом AstraZeneca

Раніше використання вакцини AstraZenecа призупинила Австрія. Європейське агентство з лікарських засобів не знайшло доказів зв'язку між вакцинацією AstraZeneca з летальним випадком в Австрії.

Естонія Латвія, Норвегія і Ісландія також виявилися серед країн, тимчасово відмовилися від використання AstraZenecа. Рішення було прийнято для "підстраховки", після смерті в Австрії.

Що стосується України, то в нашій країні застосовується вироблена в Індії вакцина AstraZenecа (торгова назва Covishield). На сьогоднішній день жодного летального випадку від її використання зафіксовано не було. Також не було відомостей про тяжкі побічні ефекти після її введення.