UA / RU
Підтримати ZN.ua

Командувач армії Швейцарії підтримує розширення співпраці з НАТО

При цьому, його заяви вже розкритикували представники політичних партій.

Командувач армії Швейцарії Томас Зюсслі закликав до розширення масштабів співпраці з НАТО. За його словами, у спільних навчаннях з силами Альянсу в майбутньому крім ВПС та сил спеціального призначення повинні брати участь також регулярні сухопутні підрозділи Швейцарії. Про це повідомляє Swissinfo.

Глава швейцарської армії (вища військова посада у ЗС Швейцарії у мирний час) представив на одному з підприємств ВПК у місті Тун, кантон Берн, «Армійське послання 2023 року».

Зокрема, його заява стосувалася питання співпраці Швейцарії з НАТО в рамках навчань, які проводяться відповідно до статті 5 Статуту Альянсу, що містить положення про взаємну допомогу у разі агресії проти одного з членів НАТО. Томас Зюсслі не виключив участі ВС Швейцарії в навчаннях на підставі статті 5, обґрунтувавши її важливістю розуміння Швейцарією логіки функціонування оперативного командування Альянсу на всіх рівнях.

У відповідь представники лівих (Соціал-демократична партія SP) і правих (Швейцарська народна партія SVP) розкритикували такі заяви Зюсслі.

«У якийсь момент НАТО скаже, що Швейцарії настав час припинити відсиджуватися в кутку. І тоді, звісно, з нейтралітетом буде покінчено», — сказав депутат Мауро Туєна із SVP.

У лютому 2023 року Федеральна рада Швейцарії ухвалила рішення про поступове збільшення сукупних військових витрат до 21,7 млрд франків на наступний чотирирічний період і погодилася з необхідністю активізувати співпрацю з НАТО.

Міністр оборони Швейцарії Віола Амхерд під час нещодавнього візиту в Брюссель, питання про участь Швейцарії у навчаннях Альянсу не порушувала.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, однак, висловив скептичне ставлення до бажання Швейцарії проводити більше спільних навчань.

«У деяких союзників по НАТО є сумніви, тим більше, що Швейцарія не дозволяє їм передавати боєприпаси швейцарського виробництва Україні», - зазначив Столтенберг.

Збройний нейтралітет є одним із основних принципів зовнішньої політики Швейцарії. Країна не брала участі в жодній війні з 1815 року. Нейтралітет Швейцарії означає, що вона використовуватиме свої збройні сили з метою самооборони для захисту своєї незалежності та територіальної цілісності, але не для забезпечення інтересів, що виходять за межі самооборони.

Читайте також: Швейцарія планує надати Україні понад 5,4 мільярда доларів

Раніше повідомлялося, що Верхня палата парламенту Швейцарії (Ради кантонів) відхилила клопотання дозволити реекспорт зброї швейцарського виробництва для України. Також президент Швейцарії виступив проти поставок зброї в Україну.

Однак Швейцарія приєдналась до деяких санкцій ЄС проти РФ. Зокрема, країна теж затвердила граничну ціну на російську нафту.