UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній помічник Болсонару зізнався, що передав десятки тисяч доларів експрезиденту Бразилії після продажу розкішних годинників 

Ці годинники Болсонару отримав у якості офіційних подарунків з Саудівської Аравії та Бахрейну під час перебування на посаді. 

Колишній особистий секретар експрезидента Бразилії Жаїра Болсонару — Мауро Сід заявив поліції, що передав десятки тисяч доларів своєму колишньому "босу" після продажу двох розкішних годинників, які експрезидент отримав в якості офіційних подарунків. Про це повідомляє The Guardian.   

Сіда, який був помічником Болсонару під час його президентства у 2019-2023 роках, звільнили з-під варти в суботу, 16 вересня, після чотиримісячного ув'язнення після того, як він уклав угоду з поліцією про визнання вини.

Читайте також: У Бразилії прихильники Болсонару намагались увірватися до штаб-квартири поліції

Як повідомляється, угода вимагає від Сіда надати інформацію про низку підозрюваних злочинів, скоєних під час президентства Болсонару, включаючи ймовірну змову з метою державного перевороту і скандал, пов'язаний із розкраданням дорогих іноземних подарунків.

Незадовго до свого звільнення колишня права рука Болсонару, як повідомляється, дав свідчення федеральним слідчим у Бразилії, в яких зізнався, що продав для експрезидента годинник Rolex з діамантами і наручний годинник Patek Philippe. Годинники, продані в торговому центрі в Пенсильванії, були подарунками з Саудівської Аравії та Бахрейну.

"Чи був продаж аморальним? Можливо. Але ми не думали, що це було незаконно", - заявив Сід.

Він також сказав слідчим, що бажання Болсонару продати годинники було викликане занепокоєнням через стан його особистих фінансів.     

"Президент був стурбований своїм фінансовим життям", - цитують ЗМІ слова Сіда.

Повідомляється, що два годинники продали за 68 тисяч доларів. Ці гроші були переказані на американський банківський рахунок батька Сіда, Мауро Лурена Сіда, а потім зняті і передані Болсонару готівкою. 

"Особисто в руки. Йому", - зізнався Сід.

Заяви одного з найближчих соратників Болсонару загрожують підірвати давню репутацію політика як “борця з корупцією”. Кілька разів за час свого президентства Болсонару знущався над критиками такими словами: "Скажіть мені, в біса, що я корупціонер”.

Читайте також: У Бразилії розслідують роль Болсонару в заворушеннях у столиці

ЗМІ пишуть, що популіст, яким захоплюється експрезидент США Дональд Трамп, зумів зберегти значну частину свого політичного капіталу, попри те, що на минулорічних виборах він з невеликим відривом програв лівій силі — Луїсу Інасіу Лулі да Сілві. Але нещодавня "низка скандалів", включаючи "невдалу операцію" з продажу іноземних подарунків у США і ймовірну змову з метою державного перевороту, загрожує завдати Болсонару непоправної шкоди.  

Деякі політичні оглядачі підозрюють, що арешт Болсонару в результаті одного з кількох кримінальних розслідувань, є лише питанням часу. Зокрема, поліція вивчає його можливу роль у підбурюванні до заворушень 8 січня в Бразилії та в імовірній змові з метою повалення уряду Лули.

Експрезидент, якому нещодавно заборонили балотуватися на керівні посади протягом восьми років за поширення фейкових новин, заперечує свою провину.

В інтерв'ю цього тижня Болсонару назвав свого колишнього помічника "хорошим хлопцем" і відкинув звинувачення в тому, що він був частиною змови з метою повалення Лули, який вступив на посаду 1 січня.

"Такого не могло статися, світ би цього не прийняв, не було зброї, не було нічого", - сказав Болсонару.

Читайте також: Експрезиденту Бразилії Болсонару заборонили балотуватись до 2030 року

Раніше повідомлялося, що Верховний суд Бразилії розпочав перші судові процеси над сотнями прихильників колишнього президента Жаїра Болсонару, які в січні штурмували будівлю Національного конгресу країни, президентський палац і сам суд. 

Повстання в Бразилії, яке відбулося через тиждень після інавгурації лівого лідера Луїса Інасіу Лули да Сілви, його уряд назвав спробою "державного перевороту". Болсонару, який на той час перебував у Флориді, заперечує свою причетність до цих подій, хоча поліція розслідує, чи не підбурював він учасників заворушень своїми дописами у соціальних мережах.