UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній міністр Білорусі і опозиціонер Павло Латушко розповів про погрози на свою адресу

В інтерв'ю BBC News Павло Латушко розповів, що йому надходять словесні погрози та наполегливі рекомендації переїхати в Росію.

Павла Латушко - екс-міністра культури Білорусі, звільненого з посади директора Національного академічного театру ім. Янки Купали за підтримку протестів, продовжують залякувати, про що він розповів BBC News.

Латушко звільнений за рішенням прем'єр-міністра відповідно до ст. 259 Трудового кодексу з формулюванням «розірвання трудового договору з керівником організації за рішенням власника майна організації або уповноваженого ним органу».

За словами Латушко, про звільнення йому повідомив особисто міністр культури Юрій Бондар, пославшись на прем'єра Романа Головченко. Крім того, міністр порадив звільненого директора театру утриматися від виразу громадянської позиції.

Протягом декількох днів Латушко зробив кілька публічних заяв і записав ряд відеозвернень. 13 серпня колектив Купалівського театру зажадав зупинити міліцейське насильство, провести перерахунок голос в присутності незалежних спостерігачів і висловив готовність страйкувати.

На наступний день Латушко викликали в Міністерство культури на «серйозну розмову».

В інтерв'ю BBC News він розповів, що отримує зашкалює кількість СМС, дзвінків і пропозицій виїхати з Білорусі в РФ.

«Я вважаю і абсолютно в цьому переконаний: я не роблю ніяких антизаконних і антиконституційних дій», - сказав екс-міністр Білорусі.

А на питання про те, хто ініціатор загроз, він відповів: «Ви знаєте, є ж різні способи роботи відповідних структур. Коли з'являються старі знайомі, які через інших осіб передають цю інформацію як інформацію конфіденційного характеру. Коли підходять або до моїх знайомих, або знаходяться в даний момент зі мною поруч, і розмовляють навіть протягом 40 хвилин. Відбулася і така бесіда, в рамках якої надаються відомості з моєї біографії ще навіть роботи міністром культури. І кажуть, що ось проблемні питання, які можуть виникнути, хоча я прекрасно знаю, що таких проблем немає, ніяких документів я по цих подій я не підписував, відповідно і юридичних рішень не приймав ».

Павло Латушко додав, що не має охорони, а його сім'я живе за межами Білорусі від початку протестів.

Читайте також: Прикордонники не пустили в Білорусь 17 іноземних журналістів

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента країни, Олександр Лукашенко, який править країною з 1994 року, брав участь в них вже вшосте.

14 серпня ЦВК оголосила Лукашенка переможцем. Згідно з офіційними даними, він отримав 80%, а Світлана Тіхановском - 10% голосів виборців.

Глава ЦВК Білорусі Лідія Єрмошина, не чекаючи завершення підрахунку голосів, фактично оголосила Олександра Лукашенка переможцем виборів і закликала інших кандидатів «визнати свою поразку, привітати переможця і не хвилювати народ».

Після цього по всій Білорусі поновилися акції протесту, під час яких відбулися криваві зіткнення з силовиками. З різних міст країни надходили повідомлення про фальсифікації.

ОМОН застосував проти мітингувальників водомети, світлошумові гранати і гумові кулі. Тисячі людей були затримані і побиті силовиками, як мінімум п'ять протестуючих загинули. Десятки безслідно зникли.