UA / RU
Підтримати ZN.ua

Колишній генсек НАТО розповів, чи є ризик війни між Альянсом і Росією

Андерс Фог Расмуссен не виключив можливості зіткнення між НАТО та РФ.

Ризик прямого збройного зіткнення між НАТО і Росією існує. Причиною війни між РФ та Альянсом може стати напад Москви на Литву. Про це заявив колишній генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен в інтерв'ю РБК-Україна.

Зокрема, журналісти запитали колишнього генсека, чи бачить він ризик прямого збройного конфлікту між НАТО і Росією протягом наступних кількох місяців чи років.

У своїй відповіді Андерс Фог Расмуссен не виключив можливості війни між РФ та Альянсом.

«Мені хотілося б, щоб я міг відповісти чітким "ні". Але після російських погроз щодо Литви через питання транзиту через цю країну, я повинен застерегти і заявити, що якщо Росія торкнеться литовських берегів, це буде ситуація п'ятої статті (договору про НАТО, щодо колективної оборони – ред.), яка ініціює рішучу військову відповідь НАТО. Це конфлікт з Росією», - сказав колишній генеральний секретар Альянсу.

Читайте також: Німеччина вимагає розблокувати російський транзит до Калінінградської області через Литву – Spiegel

Нагадаємо, через блокаду Калінінграда РФ звинуватила Литву і НАТО в агресії та порушенні суверенітету, і попередила, що Росія буде змушена вдатися до "самозахисту".

Пізніше повідомлялось, що Єврокомісія розробляє документ, який дозволить перевозити транзитом через Литву до російського Калінінграда товари РФ, які перебувають під санкціями.

Литва назвала цей варіант неприйнятним. Очільник дипломатичного відомства Литви заявив, що поступки можуть спонукати Росію до подальшої агресивної поведінки.