UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР збирається провести військовий парад напередодні відкриття Олімпійських ігор

Державне свято було несподівано перенесено з квітня на лютий.

Корейська Народно-Демократична Республіка не має наміру відмовлятися від проведення військового параду напередодні старту Олімпійських ігор в південнокорейському Пхенчхані, повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на центральну північнокорейську газету "Нодон сінмун".

Пхеньян кожний рік традиційно проводить парад на честь збройних сил країни 25 квітня, проте на цей рік, коли відзначається 70 років з дня заснування ВС, його несподівано перенесли на 8 лютого. При цьому 9 лютого у сусідній Південній Кореї відкриються Зимові Олімпійські ігри.

Офіційний Пхеньян категорично відкидає підозри, що перенесення дати проведення параду є провокацією. "Це звичайна практика, коли країна дуже серйозно ставиться до ювілею заснування своїх збройних сил і відзначає цей день", - йдеться в матеріалі "Нодон Сінмун".

Протягом 40 років день заснування Корейської народної армії відзначався 25 квітня, хоча офіційно збройні сили КНДР були засновані 8 лютого 1948 року.

Раніше команда південнокорейських спортсменів вирушила до сусідньої КНДР на спільні тренування на гірськолижному курорті "Масикрен" напередодні зимової Олімпіади-2018.

Міжнародний олімпійський комітет допустив атлетів з Північної Кореї до участі в зимових Олімпійських іграх в південнокорейському Пхенчхані.

Північна Корея під час переговорів, які почалися 9 січня з Південною Кореєю заявила про те, що на зимові Олімпійські ігри в Пхенчхані вирушать північнокорейські спортсмени, а також делегація високого рівня. Таким чином в Пхеньяні мають намір "врегулювати конфлікт на півострові за допомогою діалогу і переговорів".