UA / RU
Підтримати ZN.ua

КНДР заявила, що зустріч лідерів Південної Кореї та Японії відкрила шлях до «військової змови»

Пхеньян розкритикував саміт, сказавши, що він лише зробить регіон нестабільним.

Північна Корея засудила нещодавню зустріч президента Південної Кореї Юн Сок Йоля і прем'єр-міністра Японії Фуміо Кішіди через свої пропагандистські засоби масової інформації, заявивши, що він проклав шлях до «військової змови» між двома країнами. Про це повідомляє Yonhap.

Зустріч Юна і Кішіди в Сеулі в неділю, 7 травня, продемонструвала відновлення «човникової дипломатії», або регулярних двосторонніх візитів між лідерами сусідніх країн, після багатьох років зіпсованих відносин Токіо та Сеула через суперечки, що виникли в результаті колоніального правління Японії в 1910-1945 роках, в тому числі через питання примусової праці.

У першій реакції КНДР на саміт пропагандистські ЗМІ написали, що «військова змова між Південною Кореєю і Японією, якої так прагнуть Сполучені Штати, досягла тієї стадії, коли її можна безрозсудно реалізувати».

Читайте також: США планують відправити атомний підводний човен з балістичними ракетами до Південної Кореї на тлі загрози з боку КНДР 

ЗМІ КНДР також розкритикували заяву Юна про те, що Японія може приєднатися до Вашингтонської декларації – угоди між Сеулом і Вашингтоном, спрямованій на посилення американських зобов'язань щодо розширеного стримування загрози з боку Північної Кореї.

Пхеньян розкритикував саміт, заявивши, що він лише зробить регіон нестабільним.

«Якщо Японія наполегливо вдаватиметься до формування тристороннього військового альянсу на чолі з США, відвернувшись від реальності, вона занурить Північно-Східну Азію в нестабільність і врешті-решт перетворить її на море полум'я, де вона загине», - написало державне Центральне телеграфне агентство Північної Кореї

У статті зазначається, що потенційна участь Японії у Вашингтонській декларації відображає «зловісний намір Вашингтона створити ядерний військовий альянс на чолі з США в Північно-Східній Азії».

«Декларація є найбільш відкритим сценарієм ядерної конфронтації, що серйозно загрожує миру і безпеці не тільки Корейського півострова і Північно-Східної Азії, а й решти світу», - написало Центральне телеграфне агентство КНДР.

Читайте також: КНДР посилює критику плану Південної Кореї та США щодо ядерного стримування

Раніше повідомлялося, що лідери Південної Кореї та Японії погодилися активніше співпрацювати в питаннях захисту від загроз з боку Північної Кореї. Президент Південної Кореї Юн Сок Йоль сказав прем'єр-міністру Японії Фуміо Кішіді, що для вирішення проблем безпеки, створюваних Пхеньяном, важлива і співпраця з США.

За даними ЗМІ, оборонні відомства Японії і Південної Кореї мають намір домовитися на початку наступного місяця про об'єднання своїх радіолокаційних систем через американську систему для обміну даними в режимі реального часу про балістичні ракети Північної Кореї