UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кліматичний саміт COP26 виявився менш успішним, ніж очікувалося — FT

Країнам потрібні потужніші кліматичні цілі.

Кліматична конференція COP26 намагалася виправдати очікування світу. Однак, кліматичний саміт зрештою не змусив світ рішуче перейти на шлях, який врятує від найгірших наслідків зміни клімату. Тим не менш, COP26 залишив надію на те, що країни прислухаються до заклику повернутися через рік із більш амбітними планами скорочення викидів вуглецю, пише Financial Times.

Президент конференції Алок Шарма навіть вибачився через те, що в останню хвилину були внесені зміни до кліматичної угоди щодо майбутнього вугілля. Ініціаторами змін були Індія та Китай. Тепер фінальна версія угоди зобов’язує уряди поступово «знижувати» використання вугілля, а не швидко відмовлятися від вугільної промисловості, як пропонувала початкова версія договору.

Але той факт, що в остаточній угоді як мінімум згадувалося вугілля, вже був проривом для кліматичної конференції ООН — як і ще одне зобов’язання поступово відмовитися від субсидій на «викопне паливо».

На зустрічі було висловлено «глибокий жаль» у зв’язку з неспроможністю багатих країн виконати зобов’язання щодо кліматичного фінансування, дані біднішим країнам більше десяти років тому.

На саміті багаті держави погодилися подвоїти фінансування, щоб допомогти бідним країнам адаптуватися до зміни клімату. Ці кроки важливі, як і низка побічних угод COP26, спрямованих на швидше скорочення викидів, які підтримали деякі з найбільших глобальних компаній та інвесторів.

І все ж делегати з майже 200 країн, які перебували в Глазго протягом останніх двох тижнів, залишають місто з тією ж похмурою проблемою, яка була тоді, коли вони тільки приїхали на початок кліматичного саміту.

Усіх кліматичних планів та обіцянок на це десятиліття недостатньо для досягнення цілей Паризької угоди 2015 року, яка має на меті утримати глобальне потепління «значно нижче» 2 градусів.

Натомість за оцінками кліматичних аналітиків, світ очікує потепління приблизно на 2,4°C, що є реальним прогнозом, враховуючи екстремальну спеку, повені та пожежі, які супроводжувалися потеплінням приблизно на 1,1°C. Оптимальна оцінка підвищення температури на 1,8°C можлива лише на основі припущення, що країни виконають усі свої обіцянки до 2030 року, а також скоротять рівень викидів до нуля до 2050 року.

Часткове розчарування було неминучим, враховуючи, скільки країн прибуло до Глазго зі слабкими планами та амбіціями щодо скорочення викидів. Однак це не означає, що COP26 був повністю невдалим.

Кліматична конференція зміцнила Паризьку угоду кількома важливими способами. По-перше, вона визнала важливість стримування глобального потепління і науковий консенсус про те, що для досягнення цієї мети необхідно скоротити глобальні викиди майже вдвічі до 2030 року і досягти кліматичної нейтральності приблизно до 2050 року.

Остаточний текст угоди містить прохання до країн до кінця наступного року «переглянути та посилити» свої кліматичні цілі. Учасники саміту також нарешті схвалили правила щодо того, щоб Паризька угода діяла більш прозоро та ефективно. Глобальні зміни настроїв щодо необхідності боротьби зі зміною клімату продовжують набирати обертів.

Інші досягнення включають несподіване визнання з боку США та Китаю того, що проблема боротьби зі зміною клімату перевершує численні розбіжності, які розділяють дві впливові держави. Тепер Пекін та Вашингтон повинні втілити свої слова в реальність, узгодивши плани щодо прискорення кліматичних заходів.

Якщо викиди в Китаї, на які припадає близько 27 відсотків глобального забруднення парниковими газами, не досягнуть піку до 2030 року, це викликає питання про те, чи можна досягти цілі стримування нагрівання планети на рівні 1,5 градуса.

Ще одним обнадійливим кроком є те, що західні країни на COP26 оголосили про угоду на суму 8,5 мільярда доларів, щоб допомогти Південній Африці швидше закрити свої вугільні електростанції та перейти до «чистої економіки» протягом наступних п’яти років. Це демонструє, як можна досягти «справедливого енергетичного переходу» від викопного палива. Такий «механізм» варто відтворити в інших економіках, що розвиваються, які потребують допомоги для швидшої декарбонізації.

Інші угоди щодо скорочення викидів метану та припинення вирубки лісів заклали основу для майбутніх кліматичних конференцій, щоб стимулювати більш прямі дії. Це теж гарна новина. Але й цього недостатньо. Наступного року Єгипет має прийняти кліматичний саміт COP27. Уряди повинні переконатися, що він стане більш успішним, ніж COP26, резюмує видання.

Читайте також: Нинішня зміна клімату виявилася різкішою, ніж при падінні астероїдів та комет – вчені

Світові лідери вже домовилися скоротити вирубку лісів, зменшити викиди метану та почати поступово відмовлятися від вугілля, що стало важливими кроками. Однак проблемою є відсутність кліматичних ініціатив з боку деяких країн. The Guardian називає ключові досягнення кліматичної конференції Cop26.