UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай побудує в білоруських лісах промисловий парк за 5 млрд доларів

Індустріальний центр в Білорусі дозволить китайським експортерам розміститися всього за 300 км від литовського та польського ринків, а також ввозити товари до Росії.

Уряди Білорусі та Китаю домовилися про створення індустріального парку з відповідною інфраструктурою і житловими кварталами в околицях Мінська.

Для нової забудови вартістю 5 мільярдів доларів, здатної вмістити 155 тисяч людей, президент Олександр Лукашенко виділив ділянку в лісах поруч з міжнародним аеропортом Мінська, пише Bloomberg.

"Це унікальний проект. Ніхто не зможе створити промисловий парк з такою потужною інфраструктурою де-небудь ще в Європі", - розповів посол Китаю в Білорусі Гун Цзяньвей.

За даними агентства, "сучасне місто на Євразійському континенті" буде побудовано поруч із магістраллю, що сполучає Москву та Берлін через Білорусь і Польщу. Центр міста і аеропорт будуть з'єднані швидкісною залізничною магістраллю, живлення якої забезпечить перша у Білорусі атомна станція вартістю 10 мільярдів доларів (її будівництво фінансує Росія).

Як очікують аналітики, новий промисловий центр дозволить китайським експортерам розміститися поблизу країн-членів ЄС і отримає вільний доступ в Росію та Казахстан, які входять у Митний союз з Білоруссю.

Окрім того, китайці отримають можливість залучати робочу силу з рівнем грамотності 99,6% і середнім заробітком 560 доларів на місяць - це половина від рівня середньої зарплати в Польщі. !zn

Читайте також:

У Лукашенка виявилися свої плани щодо російської авіабази в Білорусі

Білорусь витіснила українських кондитерів зі свого ринку

У Білорусі з'являться трудові табори для дітей, де їх відучать від "гультяйства"