UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай сподівається на розширення підтримки спільного із Бразилією плану завершення війни в Україні

Для цього китайські дипломати проводять дипломатичні візити.

Китай очікує на приєднання ще низки країн до спільного із Бразилією плану з шести пунктів щодо «врегулювання української кризи». Про це заявив на брифінгу після четвертого раунду човникової дипломатії стосовно врегулювання російсько-української війни спецпредставник уряду КНР з питань Євразії Лі Хуей, повідомляє «Укрінформ».

«Китай щиро сподівається, що більше країн схвалять та підтримають запропонований Китаєм і Бразилією консенсус із шести пунктів. Тоді буде більше надії на деескалацію ситуації, а перспективи миру стануть світлішими»,  – заявив китайський чиновник.

Він повідомив, що провів низку поїздок до Бразилії, Південної Африки та Індонезії через «зростаюче занепокоєння» у світі через війну між Росією та Україною і «все більше й більше країн вважають нагальним завданням деескалацію ситуації».

«Стосовно «української кризи» три країни мають схожі з китайською стороною позиції, вони підтримують комунікацію як із Росією, так і з Україною та залишаються відданими політичному врегулюванню конфлікту шляхом діалогу і переговорів», - додав Лі.

Мова йде про Бразилію, ПАР та Індонезію, які підтримують позицію Китаю щодо мирної конференції для припинення російсько-української війни.

Дипломат зазначив, що Китай продовжуватиме просувати свою позицію, аби отримати схвалення більшої кількості країн та створити умови для «допомоги двом конфліктуючим сторонам у відновленні прямого діалогу і переговорів».

«Останнім часом ситуація стає все складнішою, тому Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль у просуванні миру та припиненні вогню», - заявив спецпредставник Пекіна.

Читайте також: Путін применшує значення вторгнення України в Курську область, щоб заспокоїти населення — WSJ

Як зазначав на початку серпня президент Володимир Зеленський, Китай зможе чинити тиск на Росію для припинення війни в Україні, якщо захоче цього. При цьому він додав, що не хоче, щоб Пекін був посередником між Києвом та Москвою.

Нещодавно в КНР заявляли, що їхній спільний із Бразилією «консенсус з шести пунктів» підтримують понад 110 країн.

Бразилія та Китай представили так званий новий «мирний план Глобального Півдня» наприкінці травня. У ньому міститься заклик до проведення міжнародної конференції, визнаної як Росією, так і Україною – як альтернативи українському мирному плану, представленому у Швейцарії.