UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай швидко стає більш агресивним в Азії — глава Індо-Тихоокеанського командування США

За словами адмірала, дії Пекіна в Південно-Китайському морі небезпечні та дестабілізаційні.

Китай швидко стає більш агресивним у своїй риториці і діях в Азії, заявив глава Індо-Тихоокеанського командування США Джон Аквіліно. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Тристороння угода між США, Японією та Манілою змінить динаміку в Південно-Китайському морі — президент Філіппін 

"Ми повинні розуміти, що все відбувається дуже швидко. Нарощування військової потужності, попри погану економіку, посилення наративу про те, що все, що знаходиться всередині десятипунктирної лінії, є суверенною територією Китаю, а потім дії, спрямовані на примус до виконання", - сказав адмірал Аквіліно журналістам у вівторок, 23 квітня.

Держсекретар США Ентоні Блінкен має намір використати свою першу поїздку до Китаю з середини 2023 року, щоб висловити занепокоєння Штатів з приводу того, що китайські компанії надають підтримку російській військовій машині, намагаючись уникнути розриву зв'язків Вашингтона з Пекіном.

У вівторок, 23 квітня, Міністерство закордонних справ Китаю опублікувало заяву із найжорсткішою на сьогодні критикою скарг США щодо надлишкових промислових потужностей Пекіна. Це свідчить про те, що під час візиту Блінкена, який триватиме з середи, 25 квітня, по п'ятницю, 26 квітня, на американського держсекретаря можуть чекати непрості розмови.

Аквіліно, який готується піти у відставку після трьох років роботи на посаді глави Індо-Тихоокеанського командування США, заявив, що дії Китаю в Південно-Китайському морі небезпечні та дестабілізаційні. Зокрема, напруженість зросла навколо спірної другої мілини Томаса, де посилюються зіткнення Філіппін та Китаю.

Він також розкритикував Пекін за "все більш агресивний план кампанії примусу й тиску" навколо Тайваню, включаючи посилення морського патрулювання і продовження перетину центральної лінії, призначеної для запобігання прорахунків. 

Блінкен також, ймовірно, підтвердить підтримку Тайваню з боку США перед інавгурацією нового президента острова Вільяма Лая, що може викликати невдоволення Китаю.

Читайте також: Китай ніколи не миритиметься з будь-якою "сепаратистською діяльністю" на Тайвані – Міноборони

Коментарі Аквіліно з'явилися в той час, коли США намагаються розбудувати мережу відносин з партнерами по всьому регіону для протидії Китаю - крок, який Пекін засуджує.