UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай підтримав вимоги Путіна щодо гарантій безпеки від Заходу

Путін назвав Сі своїм "дорогим другом" і сказав, що відносини між двома країнами досягли "безпрецедентно високого рівня".

Голова КНР Сі Цзіньпін і президент Росії Владімір Путін провели в середу свій другий за рік відеодзвінок, на тлі міжнародного занепокоєння, що зростає, з приводу напруженості на кордоні Росії та України.

Путін заручився підтримкою Сі у його прагненні домогтися від Заходу обов'язкових гарантій безпеки для Росії, сказав представник Кремля, повідомляє CNBC.

Росія хоче, щоб США та НАТО гарантували, що військовий альянс не розширюватиметься далі на схід чи розміщуватиме системи озброєнь в Україні та інших країнах на кордоні Росії.

Путін також назвав Сі та своїм "дорогим другом" і сказав, що відносини між двома країнами досягли "безпрецедентно високого рівня", згідно з повідомленням російського державного інформаційного агентства ТАСС про вступне слово.

"Ми бачимо дуже, дуже агресивну риторику з боку НАТО та США, і це вимагає обговорення між нами та китайцями", - сказав речник Кремля Дмітрій Пєсков, передає Reuters.

Члени НАТО у червні пообіцяли протистояти загрозам Китаю на додаток до Росії.

На віртуальній зустрічі з президентом США Джо Байденом минулого тижня Путін сказав, що Вашингтон не повинен дозволити Україні вступити до НАТО в обмін на гарантії того, що російські війська не вчинять нападу.

Байден сказав, що Вашингтон не прийме такої вимоги.

Напад на одного члена НАТО розглядається як напад на всі країни-члени. Україна хотіла приєднатися до альянсу з 2002 року, але Росія заперечувала, що такий крок став би прямою загрозою її кордонам.

Читайте також: "Недієздатний Захід": Китай вважає, що настав його час – The Economist

Позиція Пекіна щодо України менш зрозуміла. Сі говорив телефоном із президентом України Володимиром Зеленським у липні.

У неділю лідери країн "Великої сімки" виступили із заявою, яка засуджує "нарощування Росією військової могутності та агресивну риторику щодо України". До блоку найбільших економік входять США, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія та Велика Британія.

Китай не входить до "Великої сімки". Ця країна має протяжний кордон із Росією, і більшість їх двосторонніх відносин зосереджена на торгівлі, особливо у сфері енергетики. Цього року Китай закупив значну кількість вугілля та іншого палива у свого північного сусіда.

Сі сказав у середу, що він з нетерпінням чекає на зустріч з Путіним на Олімпійських іграх у Пекіні і розпочав новий розділ у відносинах Китаю та Росії після ковіду, повідомляють китайські державні ЗМІ.

Ігри повинні розпочатися на початку лютого, і Байден оголосив про дипломатичний бойкот, хоча спортсмени все ще можуть взяти в них участь.

Читайте також: Росія "загрожує війною" у відповідь на розширення НАТО

Детальніше про шантаж Кремля, пріоритети Вашингтона та інтереси Пекіна у протистоянні Москви з колективним Заходом читайте у статті Сергія Корсунського "Імперія Путіна готується завдати удару у відповідь: чого очікувати Україні".