UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай хоче стати новим «глобальним поліцейським»

Допомогти Пекіну має Москва.

Китай у партнерстві з Росією здатні забезпечити глобальний світовий порядок, заявив міністр закордонних справ КНР Ван І.

«Я твердо вірю, що якщо наші величні держави, Китай і Росія, стоятимуть пліч-о-пліч і нарощуватимуть співпрацю, міжнародний порядок буде непохитним, а глобальні принципи – незаперечні», - цитують міністра росЗМІ.

За його словами, партнери здатні витримати тиск країн, які прагнуть світового лідерства.

До здобутків обох країн голова МЗС Китаю відніс «протидію політизації пандемії та втручанню у внутрішні справи держав».

Нагадаємо, Пекін досі приховує інформацію про причини пандемії COVID-19, блокуючи роботу розслідувальної місії ВООЗ. Москва ж називає «втручанням» вимоги інших країн пояснити стягування своїх військ до кордонів України.

Ван І також розкритикував санкції проти Китаю та Росії. Сполучені Штати нещодавно ввели санкції проти КНР за порушення прав уйгурів у Сіньцзяні. На Росію жорсткі санкції чекають у разі повномасштабного вторгнення до України.

«Ми проти односторонніх санкцій та «юрисдикції довгої руки»», - додав міністр.

Голова МЗС Китаю також анонсував плани щодо прискорення відновлення світової економіки після пандемії коронавірусу.

Читайте також: Китай знову почав випробовувати Захід — The Washington Post

Відносини між Китаєм та РФ є одними з найважливіших у сучасній геополітиці. Часто і цілком справедливо, вони розглядаються в контексті протистояння зі США. Але насправді російсько-китайське співробітництво має значно складніший характер. Докладніше читайте у статті Сергія Корсунського «Чому Росія програє Китаю і що потрібно знати про їхню дружбу» у ZN.UA.