UA / RU
Підтримати ZN.ua

Китай і Росія оскаржують законність претензій США на морське дно — Bloomberg

Пекін та Москва дедалі більше зближуються.

На думку представників урядів Китаю та РФ, претензії США на величезну ділянку морського дна й потенційні ресурси, які можуть бути "заховані" там, не мають під собою жодних підстав у міжнародному праві й повинні бути відхилені. Про це повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Боррель застеріг Китай від підтримки РФ у війні, попередивши про негативний вплив на відносини Пекіна з ЄС

Такі коментарі пролунали під час дебатів на сесії Міжнародного органу з морського дна в Кінгстоні, у відповідь на нещодавні заяви Штатів про наміри додати близько мільйона квадратних кілометрів до свого континентального шельфу в Беринговому морі, Тихому океані, Атлантичному океані та Мексиканській затоці.

Країни, які ратифікували Конвенцію ООН з морського права 1982 року, проходять тривалий міжнародний процес для досягнення згоди щодо того, де пролягають межі підводних континентальних шельфів. Ці демаркації важливі, оскільки на них ґрунтуються виключні економічні права на потенційно прибуткові ресурси морського дна. 

Орган з морського дна не називає імен окремих делегатів, коли вони виступають від імені своїх країн. Але представники були наполегливими у відстоюванні позицій своїх держав.

США не ратифікували Конвенцію ООН з морського права, і їхні односторонні претензії ставлять під загрозу крихкий міжнародний баланс, а також цілісність Конвенції, заявив представник РФ. За словами російського делегата, Москва відкидає вибірковий підхід Вашингтона до міжнародного права.

Делегат від Китаю сказав, що Штати не мають права заявляти про такі претензії в односторонньому порядку, і не можуть розраховувати на отримання переваг Конвенції, не ратифікувавши її. Представник Пекіна також назвав ресурси міжнародного морського дна спільною спадщиною людства і виступив проти дій, які можуть цьому загрожувати. Пекін ратифікував Конвенцію ООН з морського права у 1996 році.

Представник США Грегорі О'Брайен захистив позицію своєї країни, заявивши, що Вашингтон дотримується правил конвенції.

Читайте також: Росія, Китай та Іран є головними загрозами для Європи — розвідка Чехії

Росія і Китай все більше зближуються у позиціях щодо міжнародних питань, в тому числі в Арктиці. Цього місяця Пентагон опублікував нову Арктичну стратегію, де підкреслив ризики, які, на його думку, несе співпраця Пекіна з Москвою. Нещодавно США перехопили російські та китайські бомбардувальники, які разом пролетіли над узбережжям Аляски.

Деякі аналітики вважають, що Китай і РФ починають використовувати своє дедалі тісніше військове партнерство для проектування сили проти інших країн.