UA / RU
Підтримати ZN.ua

Киргизстан відмовився від проведення навчань ОДКБ на своїй території

Командно-штабні навчання були заплановані на жовтень 2022 року.

Киргизстан вирішив скасувати навчання ОДКБ на своїй території. Про це заявили у пресслужбі Міністерства оборони країни, повідомляє Радио Азаттык.

Командно-штабні навчання із миротворчими силами ОДКБ «Непорушне братство-2022» були заплановані на території Киргизстану у жовтні 2022 року. До Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) входять Вірменія, Білорусь, Казахстан, Киргизстан, Росія та Таджикистан.

14-17 вересня між військовими Киргизстану та Таджикистану сталося масштабне зіткнення на кордоні. МЗС Киргизстану звинуватило у збройному акті агресії Таджикистан. Своєю чергою, подібні звинувачення звучали з боку Таджикистану. На тлі загострення конфлікту влада Киргизстану закликала ОДКБ допомогти врегулювати ситуацію.

Читайте також: Вірменія розчарувалася в проросійському ОДКБ: у Радбезі критикують відсутність реакції на конфлікт з Азербайджаном

Протяжність кордону Киргизстану та Таджикистану становить близько 970 кілометрів. Ділянки між Баткенською областю Киргизстану та Согдійською областю Таджикистану є спірними. У цих районах села, а іноді й будинки жителів країн розташовані поруч, що, своєю чергою, значно ускладнює роботу з встановлення лінії кордону. Саме внаслідок такої невизначеності між жителями та прикордонниками Киргизстану та Таджикистану часто відбуваються сутички за право доступу до води, землі та комунікацій.