UA / RU
Підтримати ZN.ua

Киргизстан надіслав ноту Казахстану через затримання свого громадянина

Киргизького музиканта у Казахстані назвали "терористом".

Влада Киргизстану направила ноту до Казахстану у зв'язку із затриманням киргизького громадянина Вікрама Рузахунова за нібито його участь у заворушеннях.

Про це повідомив у неділю журналістам заступник голови киргизького уряду, керівник Держкомітету нацбезпеки (ДКНБ) Камчібек Ташієв.

"Офіційних звернень до нас не було, але ми направили ноту в Казахстан. Він не є терористом, так, він може бути, якимось чином виявився не в тому місці, ці обставини треба з'ясувати", - заявив Ташієв біля будівлі казахстанського посольства Бішкек.

Затримана у Казахстані людина є "добропорядним громадянином країни, музикантом, громадським діячем".

Протести у Казахстані не вщухають. Про головне читайте у нашому текстовому онлайні.

У неділю до посольства Казахстану в Бішкеку на мітинг на підтримку Рузахунова прийшли близько 20 людей, переважно артисти та музиканти. Вони вимагають розібратися в ситуації та якнайшвидше повернути музиканта на батьківщину.

Вранці 9 січня державний телеканал "Казахстан" оприлюднив відеозапис визнання затриманого громадянина Киргизстану, що йому запропонували 90 тисяч тенге ($200) для участі у протестах в Алмати. У МВС Киргизстану повідомили із посиланням на родичів, музикант часто гастролював до Алмати.

Напередодні нового року його запросили до Алмати для проведення концертів. Квиток до Алмати придбано 16 грудня 2021 року, і 2 січня відлетів до Алмати, але 2 січня у місті Жанаозен (Мангістауська область на заході Казахстану) розпочалися мітинги проти різкого підвищення цін на скраплений газ.

Читайте також: Лідери країн ОДКБ проведуть відеоконференцію 10 січня

Родичі Рузахунова повідомили, що весь цей час у них не було зв'язку з ним і, вперше вони побачили "зниклого" родича побитим на державному телеканалі Казахстану.

Мітинги проти підвищення цін на скраплений газ розпочалися у Казахстані 2 січня у Жанаозені. Вони переросли в масові протести, попри те, що уряд склав свої повноваження, а також було оголошено зниження цін на газ.

Влада Казахстану звернулася до Організації договору про колективну безпеку за допомогою у придушенні протестів. ОДКБ офіційно підтвердила прибуття військового контингенту РФ та його союзників до Казахстану.

Докладніше про те, що відбувається на «острівці стабільності» Центральноазіатського регіону, і про ціну, яку доведеться заплатити казахстанському президентові за участь іноземних солдатів у заспокоєнні країни, – читайте у статті Володимира Кравченка "Чи врятують російські "миротворці" Токаєва: що відбувається в Казахстані" у ZN.UA.