UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кім Чен Ин оглянув заводи з виробництва зброї та пообіцяв підвищити боєготовність КНДР  

Аналітики кажуть, що Кім міг оцінювати артилерію та інші види зброї, які можуть бути експортовані до РФ.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин відвідав ключові заводи країни з виробництва зброї, в тому числі ті, що виробляють артилерійські системи і носії для ядерних балістичних ракет, та пообіцяв прискорити зусилля з розвитку озброєння і підвищення боєготовності армії. Про це повідомляє AP.

Триденні інспекції Кіма, що тривали до суботи, 5 серпня, відбувалися в той час, коли Сполучені Штати і Південна Корея готувалися до наступного раунду спільних військових навчань, запланованих на кінець цього місяця, щоб впоратися зі зростанням загрози з боку КНДР.

Напруженість на Корейському півострові перебуває на найвищому рівні за останні роки, оскільки темпи ракетних випробувань Північної Кореї і спільних американсько-південнокорейських військових навчань, які КНДР називає підготовкою до вторгнення, посилилися.

Читайте також: Японія, США та Південна Корея обговорюють проведення регулярних самітів на тлі загрози з боку КНДР та Китаю — Kyodo

Деякі експерти кажуть, що інспекція Кіма може бути пов'язана з можливою військовою співпрацею з Москвою, що може включати поставки артилерії та інших боєприпасів із КНДР, оскільки президент Росії Владімір Путін звертається до інших країн за підтримкою для війни проти України.

Під час візиту на завод, що виробляє артилерійські системи, Кім наголосив на "важливих обов'язках і завданнях у вдосконаленні військової готовності (Північної Кореї)”.

Кім високо оцінив зусилля заводу, спрямовані на застосування "науково-технічних заходів" для поліпшення якості снарядів, збільшення швидкості виробництва, але також закликав до необхідності розробки і виготовлення нових типів снарядів.

Читайте також: Загроза від КНДР нині є "серйознішою, ніж будь-коли": в Японії озвучили побоювання щодо спільника РФ

На заводі з виробництва пускових установок, призначених для транспортування і запуску балістичних ракет, Кім сказав, що збільшення поставок цих засобів є ключовим пріоритетом для військових, а також похвалив робітників за створення "міцного фундаменту" для виробництва.

На заводі, що виробляє двигуни для крилатих ракет і безпілотників, Кім закликав до "швидкого розширення" виробництва. Він також відвідав завод стрілецької зброї, де наголосив на необхідності модернізації озброєння. 

Аналітик Інституту Седжонг Чон Сон Чанг вважає, що візити Кіма на заводи, ймовірно, мали подвійну мету: заохочення модернізації вітчизняних озброєнь і вивчення артилерії та інших видів зброї, які можуть бути експортовані до Росії.

Коментарі Кіма на артилерійському заводі про поліпшення якості снарядів і необхідність розробки нових типів боєприпасів, які він назвав ключовими для "оборонних економічних проектів" країни, чітко вказують на наміри експорту до Росії, вважає Чонг.

Північна Корея підтримала агресію Росії, наполягаючи на тому, що "гегемоністська політика" Заходу на чолі з США змусила Москву вдатися до військових дій для захисту своїх інтересів безпеки. Але Пхеньян відкидає звинувачення США в тому, що надає зброю РФ для підтримки її бойових дій проти України.

В умовах поглиблення конфронтації з Вашингтоном і Сеулом Кім намагається підвищити видимість своїх партнерських відносин із Москвою та Пекіном, щоб вийти з дипломатичної ізоляції і приєднатися до єдиного фронту проти Сполучених Штатів.

Його тур по заводах відбувся після військового параду минулого місяця у Пхеньяні, де до Кіма приєдналися міністр оборони Росії Сєргєй Шойгу і представник китайської керівної партії під час демонстрації найпотужніших ракет КНДР.

Читайте також: В КНДР розкритикували США за військову підтримку Тайваню і пообіцяли допомогти Китаю “захистити суверенітет”

Нема практично найменшого сумніву в тому, що Росія «підгодовує» КНДР продовольством і технологіями в обмін на постачання озброєнь і підтримання напруженості в регіоні щодо найближчих союзників США — Південної Кореї та Японії. Логіка проста — що більше Вашингтон зосереджений на Азії, то менше в нього часу й ресурсів підтримувати Україну на європейському театрі воєнних дій. На що розраховує Кремль і як він має намір використовувати у власних цілях Пхеньян і Пекін, читайте в статті посла України в Японії Сергія Корсунського «Путін готується до ескалації — відразу на двох фронтах».

Росія не лише перетворюється на Північну Корею. Вона ще й надихає свою партнерку. Війна РФ проти України надала КНДР свободу дій у реалізації ракетно-ядерної програми й нових погрозах на адресу США та Південної Кореї. Деталі — в статті Наталії Бутирської «Ядерна загроза: як КНДР використовує війну Росії проти України».