UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кількість смертних вироків у світі подвоїлося

В 2016 році до смертної кари в різних країнах світу засудили більше 3 тисяч чоловік.

В 2016 році кількість винесених судами різних країн смертних вироків подвоїлася, а ось число страт, навпаки, скоротилося.

Так, У 2016 році в світі було винесено 3117 смертних вироків, що більш ніж в два рази перевищує показник 2015 року, повідомляє міжнародна правозахисна організація Amnesty International , пише DW. Так, у Нігерії кількість смертних вироків збільшилася в три рази, також правозахисники зафіксували зростання в Камеруні, Замбії і Сомалі.

Однак правозахисники не змогли врахувати дані про страти в Китаї, де ця інформація засекречена, але мова може йти і про кількох тисячах випадків.

Що стосується реально здійснених страт, то їм у 2016 році піддався 1031 осіб, що на третину менше, ніж у 2015 році. Велика частина страт була в Ірані (567), Саудівській Аравії (154), в Іраку (88) і Пакистані (87). У США за 2016 рік були страчені 20 осіб - це найнижчий показник в країні з 1991 року. В Європі смертна кара застосовується тільки в одній країні - Білорусі. У країні за рік було винесено чотири смертні вироки і приведено у виконання, щонайменше, ще чотири. Зараз у білоруській в'язниці в очікуванні страти знаходяться дві людини.

Що стосується колишнього СРСР, у Казахстані в 2016 році винесли єдиний смертний вирок, однак він поки не виконаний.

Як повідомлялося, за роки незалежності України кількість прихильників смертної кари серед громадян нашої країни істотно скоротилася.