UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хто може врятувати Америку від трампізму

Автор: Анна Бродські-Кроткіна

Останнім часом Дональд Трамп-молодший веде кампанію на підтримку батька. Він дає інтерв’ю на ультраконсервативних телеканалах і роз’їжджає з виступами по країні. В жовтні, наприклад, він виступав у місті Аддісон у штаті Іллінойс, і йому стоячи аплодували понад 250 людей.

Виступив він нещодавно і в Університеті Вашингтона та Лі в штаті Вірджинія, де я викладаю.

У своїй промові в університеті він дотримувався тематики, яка, схоже, має успіх у базових виборців його батька. Перескакуючи з однієї теми на іншу, він то лаяв сім’ю Байдена, то запевняв, що штурм Капітолія 6 січня 2021 року був мирною демонстрацією туристів, то скаржився на ліберальне ставлення до членів ЛГБТ-спільноти й навіть ужив займенник «воно» стосовно трансгендерів. Пригадавши заморочки ультраправих трирічної давнини, він ганьбив головного медичного радника президента доктора Фаучі, «винного» в тому, що в розпал епідемії ковіду закликав носити маски. Похвали в промові Трампа-молодшого дісталися лише російському диктаторові. Син колишнього президента був у захваті від інтерв’ю Путіна Такеру Карлсону: Путін дав «45-хвилинний майстер-клас із історії Росії, починаючи приблизно з дев’ятого століття». «Контраст із президентом Джо Байденом був разючим, — заявив Трамп-молодший. — Не було жодної теми, в якій наш президент міг би конкурувати з Путіним».

Дональд Трамп-молодший
EPA-EFE/JUSTIN LANE

Трампа-молодшого прийшли послухати понад 500 студентів, і зала була переповнена (все-таки виступала знаменитість), однак, якщо не брати до уваги млявих оплесків і смішків, коли йшлося про старість Байдена, аудиторія зберігала мовчання. Коли Трамп-молодший запитав, для кого в аудиторії важлива Україна, й чимало студентів підняло руки, Трамп помітно розсердився.

Читайте також: Байден застарий, а Трамп небезпечний: нове опитування показало, що думають виборці в ключових штатах США 

Але невдоволення й роздратування було обопільним. У інтерв’ю університетській газеті молодь висловила обурення словами цього «мажора». Особливий гнів спричинили слова оратора про штурм Капітолія та заклик молодого Трампа відкинути здоровий глузд і не вірити власним очам: «Те, що він сказав про повстання, було неправдою. У нас є відео всього цього. Люди там були озброєні, й вони закликали повісити Майка Пенса та вбити Ненсі Пелосі. Виступати перед нами й казати, що нічого там не відбувалося, — це небезпечне переписування історії», — сказала газеті студентка четвертого курсу.

Загалом, зазначила студентська газета, промова молодшого Трампа не відповідала ідеям і цінностям не лише ліберальних, а й консервативних студентів.

Студентська газета права: опитування за опитуванням показують, що цінності, які імпонують трампістам, можуть бути огидними для виборців, молодших за 25 років.

Саме молоде покоління, не згодне у своїй більшості зі світоглядом старших людей, може завдати Трампу нищівного удару на президентських виборах 2024 року. В листопаді близько 41 мільйона людей, які народилися після 1996 року, матимуть змогу проголосувати. Це приблизно кожен шостий американець, котрий має право голосу. І навіть якщо цим молодим людям дідусь Байден не до вподоби, загроза допотопного консерватизму може змусити молодь проголосувати за кандидата від прийнятнішої для них Демократичної партії.

Читайте також: США та Велика Британія занепокоєні безпековими ризиками з боку Росії під час "паралельних" виборів

То чим відрізняється американська молодь від старшого покоління?

Згідно із соцопитуваннями Pew Research Center, покоління, що йде за міленіалами, є етнічно різноманітнішим. Майже половина постміленіалів належить до расових або етнічних меншин. Вже тільки це не надихає молоде покоління голосувати за партію, цінності якої значною мірою пов’язані з культом особистості білого мільярдера й антиімміграційною політикою.

Наїзди трампістів на науку теж можуть лише відштовхнути молодь. Синові Трампа, який шпетив у своїй промові головного епідеміолога країни, варто було про це знати. Згідно з опитуваннями, під час епідемії більшість молоді «носила маски в громадських місцях або завжди, або майже завжди».

Крім того, на відміну від Трампа та консерваторів, молоде покоління особливо стурбоване глобальним потеплінням і покладає надії на науку. Згідно з опитуванням, представленим Axios, вісім із десяти молодих людей очікують, що зміна клімату вплине на важливі рішення в їхньому житті, наприклад, де їм жити й чи заводити дітей. За такого розкладу молодь не піде голосувати за партію, прихильники якої ненавидять учених і стверджують, що глобальне потепління є фейком, китайською вигадкою або природним явищем, а не наслідком людської діяльності.

«Традиційні» сімейні цінності з ухилом у патріархат, що їх просувають консерватори, теж геть не відповідають цінностям і життєвому досвіду молоді: згідно з дослідженням Pew, приблизно троє з десяти постміленіалів живуть із одним із батьків — неодруженим.

У сфері гендерних відносин фіксація антидемократичних лідерів, зокрема Путіна й Трампа, на переслідуванні членів ЛГБТ-спільноти молодому поколінню американців здається варварством. Тож даремно Трамп-молодший глузував із трансгендерів. Про толерантність цього покоління до розмаїття сексуальної орієнтації свідчить підвищення ЛГБТ-ідентифікації серед молодих виборців. Згідно з опитуванням Gallup, 19% дорослих, яким 2022 року було від 18 до 25 років (тобто постміленіалів), ідентифікували себе як ЛГБТ. У цьому поколінні 13% кажуть, що вони є бісексуалами, 3,4 — геями, 2,2 — лесбійками й 1,9% — трансгендерами. (Кожен із цих відсотків значно вищий, ніж у інших поколінь. З ЛГБТ ототожнюють себе лише 11% міленіалів і 3% або менше представників старшого покоління.)

Читайте також: Що об’єднує Путіна, Гітлера та Трампа?

Одним із вирішальних чинників, що стосується «сімейних цінностей» і може змусити молодь піти на вибори й проголосувати за Байдена, є право жінок на аборт. Це право після рішення консервативного Верховного суду нещодавно обмежили або взагалі скасували в 24 штатах.

Як демонструє опитування Axios, майже вісім із десяти представників молодого покоління погодилися з твердженням: «Люди повинні мати право вирішувати, чи хочуть вони продовжувати вагітність». Навіть серед самопроголошених консерваторів молодого покоління більш як половина погодилася з цим твердженням. Дві третини (66%) усіх опитаних погодилися з твердженням: «Моє покоління готове боротися за доступ до абортів і може суттєво вплинути на це».

І це не дивно: законодавство проти абортів є винятково жорстоким. Ці закони не лише позбавляють жінок можливості контролювати свою долю, а й можуть поставити життя вагітної жінки під загрозу. За останній рік уже було чимало випадків, коли лікарі, боячись переслідувань і в’язниці, відмовлялися оперувати жінок із частковим викиднем або робити аборт жінкам, чий ембріон неправильно сформувався й мав ось-ось померти в утробі. У всіх цих випадках жінкам загрожували сепсис і смерть.

Показовою є історія молодої жінки на ім’я Еллі Філліпс зі штату Теннессі, де аборти заборонено практично за будь-яких обставин. На 19-му тижні її вагітності лікарі виявили, що в плода не сформувався мозок. Така проблема несумісна з життям поза утробою матері, й ембріон зазвичай помирає ще до народження, після чого в жінки може початися сепсис. Філліпс довелося проїхати майже тисячу миль, аби терміново зробити аборт у ліберальному Нью-Йорку.

Вражена цим досвідом, Філліпс зустрілася з літнім представником свого штату, республіканцем Джеффом Беркхартом. Вона хотіла розповісти йому свою історію й попросити допомогти з просуванням закону, який розширив би можливості абортів для жінок, чий плід виявився із серйозними аномаліями. Коли Філліпс згадала, що в неї вже є донька, політик сказав: «Я гадав, що в жінок може статися викидень лише під час першої вагітності». Молоду жінку, яка розповіла про цю зустріч у інтерв’ю Time, вразив «брак знань, брак освіти» в людини, яка вирішує долі жителів її штату. Підсумком цього досвіду стало те, що Філліпс вирішила взяти справу в свої руки й тепер балотується в Теннессі.

Читайте також: Брудні ігрища навколо допомоги Україні. Що далі?

Якщо наймолодші виборці, за прикладом Еллі Філліпс, візьмуть на себе ініціативу, вони можуть урятувати Америку від трампізму, що насувається. Однак молодість зазвичай легковажна й імпульсивна.

2020 року на вибори прийшли рекордні 57% молоді. На сьогодні, згідно з нещодавнім опитуванням Гарвардського університету, кількість молодих американців віком від 18 до 29 років, які «однозначно» планують голосувати на президентських виборах, зменшилася з 57 до 49%.

Але засмучуватися рано. Більшість молодих людей, які не збираються голосувати, підтримують Республіканську партію або не ототожнюють себе з жодною з американських політичних сил. Восени 2019 року 68% молодих демократів заявили, що «обов’язково проголосують», а восени 2023 року 66% повідомили, що мають намір піти на вибори. Серед республіканської молоді зміни є більш значними: восени 2019 року на вибори збиралися піти 66%, а восени 2023 року — лише 56%. На 10% зменшилася й кількість молодих «незалежних» виборців, які не ототожнюють себе з жодною з партій.

Демократам потрібно, звісно, привернути «незалежних» на свій бік і вести активнішу агітацію серед молоді. Але ще не вечір, і в демократів для цього є чимало часу, а в Трампа — ще багато можливостей налякати молодь радикально правим і відверто антидемократичним порядком денним.

Та чи захоче молодь рятувати американську демократію, стане зрозуміло лише під час виборів.