UA / RU
Підтримати ZN.ua

ХАМАС заявляє, що готовий до припинення вогню без нових умов

За основу пропонують взяти попередню пропозицію Сполучених Штатів.

Палестинська група ХАМАС  заявила, що її учасники переговорів підтвердили свою готовність запровадити негайне припинення вогню з Ізраїлем у Газі на основі попередньої пропозиції США без нових умов з боку жодної сторони, пише Reuters.

У заяві палестинської групи йдеться, що їхня переговорна група на чолі з високопоставленим чиновником Халілом аль-Хайя в середу зустрілася  із посередниками, зокрема з прем’єр-міністром Катару шейхом Мохаммедом бін Абдулрахмана Аль Тані та головою розвідки Єгипту Аббасом Камелем у Досі для обговорення останніх події в Газі.

Переговори поки що не досягли мети – укладання угоди щодо припинення 11-місячної війни. Проблема, що залишається, включає контроль над Філадельфійським коридором – вузькою ділянкою землі на кордоні Гази з Єгиптом.

Директор ЦРУ Вільям Бернс, який є головним представником США на переговорах щодо Гази, у суботу заявив, що більш детальна пропозиція про припинення вогню буде зроблена в найближчі кілька днів.

Попередня пропозиція, висунута президентом США Джо Байденом у червні, передбачала триетапне припинення вогню в обмін на звільнення ізраїльських заручників.

Міністр оборони Ізраїля Йоав Галант попередив, що Ізраїль опинився на "стратегічному перехресті", де він повинен зробити вибір між ризиком ширшої ескалації й угодою про звільнення заручників з ХАМАСом. 

10 вересня армія Ізраїлю заявила про удари по старших командирах палестинського угруповання ХАМАС у Секторі Гази.