UA / RU
Підтримати ZN.ua

Катастрофа "Boeing 737": переговори з іранцями про компенсації можуть тривати кілька років

Швидкими виплатами Іран хоче назавжди закрити розслідування катастрофи.

Іран, як держава-винуватець трагедії українського "Boeing 737", заявляє про свою готовність виплатити гроші сім'ям загиблих. У Тегерані, очевидно, хочуть швидше закрити грошове питання. Але, як стверджують експерти, на це буде потрібно кілька років.

На початку лютого Тегеран пропонував родичам жертв катастрофи за 80 тис. дол. Але президент України Володимир Зеленський стверджував, що вимагатиме компенсації в більшому розмірі, що вірно – розповідає Володимир Кравченко.

"Історія з виплатами родичам загиблих в результаті різних авіакатастроф показує: на переговорах з Тегераном Києву важливо не лише досягти більшої суми компенсації родичам загиблих пасажирів і членів екіпажу рейсу PS752, але і наполягати, щоб Іран зафіксував свою юридичну відповідальність за трагедію. Це необхідно, оскільки даний факт може збільшити суму виплат з іранської сторони", - розповідає оглядач.

Однак, публічне визнання офіційним Тегераном своєї провини не означає, що він готовий зафіксувати її в юридично зобов'язальних документах. За інформацією ZN.UA у Києва немає жодного офіційного листа з Тегерана, де іранська влада визнавала б цей факт.

Україні важливо знати правду про те, що призвело до трагедії рейсу PS752 і хто за цим стоїть – це може вплинути на визначення вини Ірану або іншої країни і, відповідно, на розмір компенсації.

Тегеран побоюється, що розкриється правда, яка зможе нашкодити Ісламській республіці. Не виключено, що бажання іранської влади якнайшвидше виплатити гроші родичам жертв катастрофи, якраз і пов'язане з тим, щоб закрити і для України, і для інших країн "п'ятірки постраждалих країн" доступ до участі в технічному і кримінальному розслідуванням, проведеним Іраном. Але такому випадку, ми ніколи не дізнаємося, що ж насправді сталося 8 січня.

Раніше повідомлялося, що Україна буде наполягати на більшій компенсації сім'ям загиблих, ніж пропонує Іран. Оскільки Іран сам визнав свою провину, сума компенсації буде визначатися в ході двосторонніх переговорів. У разі, якщо Україна не визнає пропонований варіант, рішення буде приймати суд.

В України є три закритих версії, що стосуються аварії літака в Ірані. Про це сказав в інтерв'ю виданню Лига.net глава РНБО України, який підкреслив, що кожна версія відпрацьовується і перевіряється. Україна з'ясовує, кому ще могла бути цікава катастрофа українського літака і хто брав у цьому участь.

З іншого боку, як заявив глава РНБО України Олексій Данилов, Іран є партнером України у деяких питаннях, і обидві сторони докладають зусиль, щоб трагедія не стала між країнами непереборною перешкодою.

Детальніше про справу компенсацій жертвам катастрофи збитого Іраном українського літака МАУ Boeing 737-8KV читайте в статті Володимира Кравченка "Іранська місія".